Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.task.gda.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!uw.edu.pl!newsgate.ci
stron.nl!amsnews01.chello.com!news-hub.cableinet.net!blueyonder!easynet-quince!
easynet.net!newsfeeds.sol.net!63.218.45.201.MISMATCH!posts.news.moreusenet.net!
nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: danie z fasoli
Date: Mon, 08 Dec 2003 08:57:55 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <d...@4...com>
References: <br076n$an3$1@atlantis.news.tpi.pl> <br0acg$q2e$1@inews.gazeta.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
NNTP-Posting-Date: 08 Dec 2003 09:01:56 GMT
NNTP-Posting-Host: 856162d2.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=0\58LX7R3R5X\fVWR_:Lf1c[3Bf`1S5Q0F0iV`L?jh_?>nY\nb3]1j=iI_DH@Qb6?:W@=WKC
kEll4E\lCGGf?gS>DAC6K^XD5f?KV8XQIdj2C>
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182299
Ukryj nagłówki
On Sun, 7 Dec 2003 22:43:12 -0000, "Hanna Burdon"
<h...@n...com> wrote:
>Pytanie zmotywowa?o mnie do znalezienia przepisu na "refried beans" - od
>jakiego? czasu zastanawiam si?, co to w?a?ciwie jest.
>Przepis znalaz?am tu:
>
>http://veggietable.allinfo-about.com/recipes/refrie
dbeans.html
>
>Ilo?? gotowej potrawy: Oko?o 2,5 szklanki
>Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ moczenie i gotowanie fasoli)
>Narz?dzia: Wok, Dutch oven albo g??boka patelnia; drewniana ?y?ka, widelec
>albo t?uczek do ziemniaków.
>
>Sk?adniki: 2 szklanki fasoli pinto albo czarnej (namoczonej i ugotowanej
>albo z puszki), 3 ?y?ki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, 1 szklanka
>posiekanej cebuli, 3 z?bki zmia?d?onego czosnku, 1-2 ?y?eczki kminku, 1-2
>?y?eczki soli, 1-2 ?y?eczki mielonego czarnego pieprzu.
>
>Oliw? albo olej podgrza? na ?rednim ogniu, doda? cebul? i sma?y?, a? b?dzie
>mi?kka, oko?o 10 minut. Doda? czosnek i sma?y? jeszcze przez 1-2 minuty.
>Doda? fasol?, przyprawy i 0,5 szklanki wody, w której moczy?a/gotowa?a si?
>fasola. Rozgnie?? fasol? t?uczkiem; je?li jest za sucha, doda? wi?cej wody.
>Spróbowa? i doprawi? do smaku.
>
>Mo?na podawa? posypan? ?ó?tym serem, z kwa?n? ?mietan? i czerwon? cebul?.
>
>
>Hania
>
jeszzce raz pisze, bo nie wiem co sie znowu dzieje, moje posty
chimerycznie albo widze albo nie :(
ten kminek to powinien byc kumin - inna rzecz, nadaje bardzo
specyficznego smaczku potrawie. a zeby wydobyc jego aromat trzeba
poprazyc kumin na suchej patelni. albo uzywac sproszkowanego.
wtedy nie trzeba prazyc.
trys
K.T. - starannie opakowana
|