« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-23 12:03:41
Temat: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?Witam
Poguglałam i znalazłam jakieś dziwne i głównie mało precyzyjne przepisy.
Jakby ktoś miał sprawdzony przepis na ocet z jabłek, to ja bardzo proszę :)
--
pozdrawiam, misiczka
Kobiety tylko dlatego tak się stroją,
że oko mężczyzny jest lepiej rozwinięte niż jego rozum :-)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-23 12:18:51
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?In article <ciue6m$8u0$1@news.onet.pl>,
"misiczka" <s...@m...com> wrote:
> Witam
>
> Poguglałam i znalazłam jakieś dziwne i głównie mało precyzyjne przepisy.
A jakiej to tu precyzji potrzeba? Ocet samm się robi.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 12:29:41
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?<ciach>
Prosze odpowiedzieć laikowi - bo nie wiem???
Do czego stosuje się ocet jabłkowy???
Przepraszam oburzonych pytaniem :)
Pozdrawiam odpowiadających na pytanie :)
--
Agnieszka J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 12:34:14
Temat: Re: dobry przepis na ocet jab?kowy - ma kto??In article <ciufn9$ovs$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Agnieszka J." <j...@w...pl> wrote:
> <ciach>
>
> Prosze odpowiedzieĺ laikowi - bo nie wiem???
>
> Do czego stosuje siź ocet jab?kowy???
Jak każdy ocet, tyle, że ma trochę specyficzny smak. Podobno ma też
cudowwne włąsności zdrowotne.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 12:35:31
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?
>
> Do czego stosuje się ocet jabłkowy???
>
Do tego samego co winny
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 15:12:25
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-24B9B1.14185123092004@newsfeed.onet.pl..
.
> A jakiej to tu precyzji potrzeba? Ocet samm się robi.
A zrobi mi się z ogryzków i skórek plus jabłko całe starte na tarce, to
wszystko w litrowy słoik, do tego łyżka cukru i kawałek skórki od razowca?
Mam zamiar to po paru dniach zlać, dodac jeszcze trochę cukru i trzymać
dalej w słoiku następnych kilka dni, a potem przecedzić do butelki.
--
pozdrawiam, misiczka
Kobieta, która ma jednego kochanka jest aniołem,
która ma dwóch jest potworem, która ma trzech jest kobietą.
(Wiktor Hugo )
http://misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 15:15:48
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?
Użytkownik "misiczka" <s...@m...com> napisał w
wiadomości news:ciup8m$kqc$1@news.onet.pl...
> A zrobi mi się z ogryzków i skórek plus jabłko całe starte na tarce, to
> wszystko w litrowy słoik, do tego łyżka cukru i kawałek skórki od razowca?
Oczywiście, pluś ciepła woda :)
--
pozdrawiam, misiczka
Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają koty
i na tych, pokrzywdzonych przez los (O. Wilde)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-23 15:19:04
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?In article <ciup8m$kqc$1@news.onet.pl>,
"misiczka" <s...@m...com> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-24B9B1.14185123092004@newsfeed.onet.pl..
.
>
> > A jakiej to tu precyzji potrzeba? Ocet samm się robi.
>
> A zrobi mi się z ogryzków i skórek plus jabłko całe starte na tarce, to
> wszystko w litrowy słoik, do tego łyżka cukru i kawałek skórki od razowca?
Nie wiem po co skórka od razowca.
>
> Mam zamiar to po paru dniach zlać, dodac jeszcze trochę cukru i trzymać
> dalej w słoiku następnych kilka dni, a potem przecedzić do butelki.
To chyba za krótko na pełna fermentację octową.
Władysław..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-24 00:49:19
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?On Thu, 23 Sep 2004 17:19:04 +0200, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
>In article <ciup8m$kqc$1@news.onet.pl>,
> "misiczka" <s...@m...com> wrote:
>
>> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-24B9B1.14185123092004@newsfeed.onet.pl..
.
>>
>> > A jakiej to tu precyzji potrzeba? Ocet samm się robi.
>>
>> A zrobi mi się z ogryzków i skórek plus jabłko całe starte na tarce, to
>> wszystko w litrowy słoik, do tego łyżka cukru i kawałek skórki od razowca?
>
>Nie wiem po co skórka od razowca.
Drozdze.
>>
>> Mam zamiar to po paru dniach zlać, dodac jeszcze trochę cukru i trzymać
>> dalej w słoiku następnych kilka dni, a potem przecedzić do butelki.
>
>To chyba za krótko na pełna fermentację octową.
Nie ma czegos takiego jak "fermentacja octowa". Jest fermentacja
etanolowa (monosacharyd - drozdze - etanol) i nastepnie konwersja
octowa (etanol - bakterie octowe - tlen z powietrza - ocet).
Ulatwienie konwersji octowej uzyskac mozna lekim dodatkiem wiorek
bukowych, najlepiej z w miare swierzej buczyny.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-24 04:51:39
Temat: Re: dobry przepis na ocet jabłkowy - ma ktoś?In article <4...@n...tpi.pl>,
l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) wrote:
> On Thu, 23 Sep 2004 17:19:04 +0200, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
> wrote:
>
> >In article <ciup8m$kqc$1@news.onet.pl>,
> > "misiczka" <s...@m...com> wrote:
> >
> >> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> >> news:wlalos-24B9B1.14185123092004@newsfeed.onet.pl..
.
> >>
> >> > A jakiej to tu precyzji potrzeba? Ocet samm się robi.
> >>
> >> A zrobi mi się z ogryzków i skórek plus jabłko całe starte na tarce, to
> >> wszystko w litrowy słoik, do tego łyżka cukru i kawałek skórki od razowca?
> >
> >Nie wiem po co skórka od razowca.
>
> Drozdze.
> >>
> >> Mam zamiar to po paru dniach zlać, dodac jeszcze trochę cukru i trzymać
> >> dalej w słoiku następnych kilka dni, a potem przecedzić do butelki.
> >
> >To chyba za krótko na pełna fermentację octową.
>
> Nie ma czegos takiego jak "fermentacja octowa". Jest fermentacja
> etanolowa (monosacharyd - drozdze - etanol) i nastepnie konwersja
> octowa (etanol - bakterie octowe - tlen z powietrza - ocet).
>
> Ulatwienie konwersji octowej uzyskac mozna lekim dodatkiem wiorek
> bukowych, najlepiej z w miare swierzej buczyny.
Ponieważ nie chce mi się przepisywać źródeł drukowanych, to tu masz
kilka odsyłaczy:
<http://wight1.republika.pl/fermentacje.htm>
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_octowa>
<http://technologc.wizytowka.pl/>
<http://technologc.wizytowka.pl/>
Rozumiem, że chodzi Ci o to, że według niektórych definicji fermentacja
to proces przebiegający beztlenowo. Jednak w potocznym, a jak widać z
powyżej cytowanych źródeł, także w naukowym użyciu stosuje się go do
innych procesów rozkładu substancji organicznych pod wpływem
mikrooorganizmów.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |