« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-18 09:43:42
Temat: drożdże sypkie i tradycyjneZamierzam jutro zrobić kulebiak i wyszprałam w przepisach składniki na
ciasto drożdżowe do kulebiaka Magdaleny Bassett. Jednak tu pojawił się
problem. Magda używa drożdży "sypkich" i daje ich 3 łyżki. Ja chciałąbym
zrobić ciasto na tradycyjnych drożdżach.
Jakiej ilości powinnam użyć?
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka (~11.10.2006) z ogromną ochotą na kulebiak
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-18 12:01:26
Temat: Re: drożdże sypkie i tradycyjne> Zamierzam jutro zrobić kulebiak i wyszprałam w przepisach składniki na
> ciasto drożdżowe do kulebiaka Magdaleny Bassett. Jednak tu pojawił się
> problem. Magda używa drożdży "sypkich" i daje ich 3 łyżki. Ja chciałąbym
> zrobić ciasto na tradycyjnych drożdżach.
> Jakiej ilości powinnam użyć?
>
drożdże suche 7g , czyli jak pakują ...są na 0,5 kg mąki
te 7g odpowiadają 25g drożdży świeżych, resztę sobie przelicz sama
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-18 12:36:57
Temat: Re: drożdże sypkie i tradycyjne> drożdże suche 7g , czyli jak pakują ...są na 0,5 kg mąki
> te 7g odpowiadają 25g drożdży świeżych, resztę sobie przelicz sama
dzięki - będę miała tylko problem z tymi trzema łyżkami :-)
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-18 15:19:25
Temat: Re: drożdże sypkie i tradycyjne
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:e9ikkn$glj$1@opal.icpnet.pl...
>> drożdże suche 7g , czyli jak pakują ...są na 0,5 kg mąki
>> te 7g odpowiadają 25g drożdży świeżych, resztę sobie przelicz sama
>
> dzięki - będę miała tylko problem z tymi trzema łyżkami :-)
>
> Barbara i Maleńka
Z tego się nie strzela, paczka świeżych drożdży waży 10 dag ja stosuję do
ciasta około 25g na 1kg mąki. Na upartego można nawet 1/10 paczki, tylko
trzeba je namnożyć - rozrobić z odrobiną mąki i cukru rozprowadzonych
mlekiem lub wodą. I trochę poczekać... :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |