« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-08 21:01:45
Temat: enchilada - znacie przepis?chodzi mi glownie o tej 2 sosy:
1/ smietana - wyglada, jakby cos do niej bylo dodane - moze cytryna? jest
gesta, tak typowo meksykanska i tak idealnie pasuje do tej potrawy
2/ salsa - kolor czerwony, wyczuwam papryke, cebule, pomidor, ale pewnie
diabel tkwi w szczegolach?...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-09 10:01:27
Temat: Re: enchilada - znacie przepis?
----- Original Message -----
From: "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Saturday, January 08, 2005 10:01 PM
Subject: enchilada - znacie przepis?
> chodzi mi glownie o tej 2 sosy:
>
> 1/ smietana - wyglada, jakby cos do niej bylo dodane - moze cytryna? jest
> gesta, tak typowo meksykanska i tak idealnie pasuje do tej potrawy
Ta smietana to cos w rodzaju francuskiego creme fraiche, byla tu chyba
kiedys dyskusja na ten temat.
> 2/ salsa - kolor czerwony, wyczuwam papryke, cebule, pomidor, ale pewnie
> diabel tkwi w szczegolach?...
Dobrze wyczuwasz :-)
Salsa jaka zawsze robie: ok. 4 duze pomidory, pol do jednej zielonej
papryki, 2 duze cebule (czerwona cebula daje lepszy efekt optyczny), 3-4
zabki czosnku, posiekana nac pietruszki tak ze dwie garsci i garsc koledry
(jesli jest to swieza ale i proszku jest ok), sol, tabasco wzgl. papryczka
chilli swieza lub suszona, pol lyzeczki pieprzu cayenne, 3 lyzki oleju z
oliwek, koncentrat pomidorowy (na oko, aby zagescic sprawe), ewentualnie
szczypta cukru.
I teraz sa dwie mozliwosci:
szybka: dosc grubo kroisz warzywa i miksujesz lub bardziej pracochlonnie
kroisz wszystko dosc drobniutko i doprawiasz.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-09 14:24:36
Temat: Re: enchilada - znacie przepis?Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:crqvdk$kf0$04$1@news.t-online.com...
> Dobrze wyczuwasz :-)
> Salsa jaka zawsze robie: ok. 4 duze pomidory, pol do jednej zielonej
> papryki, 2 duze cebule (czerwona cebula daje lepszy efekt optyczny), 3-4
> zabki czosnku, posiekana nac pietruszki tak ze dwie garsci i garsc koledry
> (jesli jest to swieza ale i proszku jest ok), sol, tabasco wzgl. papryczka
> chilli swieza lub suszona, pol lyzeczki pieprzu cayenne, 3 lyzki oleju z
> oliwek, koncentrat pomidorowy (na oko, aby zagescic sprawe), ewentualnie
> szczypta cukru.
bardzo ci dziekuje za ten przepis. zastanawiam sie, skad w restauracji
meksykanskiej biora takie ladne, smaczne, czerwone pomidory, bo ja widuje
tylko te obrzydlistwa blade... czy ta salse da sie zrobic z pomidorow z
puszki?
a ta smietane musze poszperac w takim razie w archiwum, bo dla mnie smietana
w kuchni meskykanskiej to mistrzostwo swaita i tylko wtedy ja jadam, do
zadnej innej potrawy nie potrzebuje smietany:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-09 14:51:19
Temat: Re: enchilada - znacie przepis?
"Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:crrer1$34s$1@mamut.aster.pl...
> bardzo ci dziekuje za ten przepis. zastanawiam sie, skad w restauracji
> meksykanskiej biora takie ladne, smaczne, czerwone pomidory, bo ja widuje
> tylko te obrzydlistwa blade... czy ta salse da sie zrobic z pomidorow z
> puszki?
Raczej tak, tylko dobrze odsacz je przed przerobka.
Co ja jeszcze robie do fajitas (bo z tego co pytasz to chyba Ci raczej o to
lub burrito chodzi) to paste z czerwonej fasoli, ktora miksujesz razem z
cebula, czosnkiem i doprawiasz sola i tabasco.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |