Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: enchilada - znacie przepis?
Date: Sun, 9 Jan 2005 11:01:27 +0100
Organization: T-Online
Lines: 37
Message-ID: <crqvdk$kf0$04$1@news.t-online.com>
References: <crphno$2211$1@mamut1.aster.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1105264884 04 20960 k-zVrqMLj9XbSkyy 050109 10:01:24
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: GJxTc0ZFYeYAgxDt+Ys-C+kC0CIvaZvRKOIdx8EfhJf-22dA02Z8rA
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:227385
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Saturday, January 08, 2005 10:01 PM
Subject: enchilada - znacie przepis?
> chodzi mi glownie o tej 2 sosy:
>
> 1/ smietana - wyglada, jakby cos do niej bylo dodane - moze cytryna? jest
> gesta, tak typowo meksykanska i tak idealnie pasuje do tej potrawy
Ta smietana to cos w rodzaju francuskiego creme fraiche, byla tu chyba
kiedys dyskusja na ten temat.
> 2/ salsa - kolor czerwony, wyczuwam papryke, cebule, pomidor, ale pewnie
> diabel tkwi w szczegolach?...
Dobrze wyczuwasz :-)
Salsa jaka zawsze robie: ok. 4 duze pomidory, pol do jednej zielonej
papryki, 2 duze cebule (czerwona cebula daje lepszy efekt optyczny), 3-4
zabki czosnku, posiekana nac pietruszki tak ze dwie garsci i garsc koledry
(jesli jest to swieza ale i proszku jest ok), sol, tabasco wzgl. papryczka
chilli swieza lub suszona, pol lyzeczki pieprzu cayenne, 3 lyzki oleju z
oliwek, koncentrat pomidorowy (na oko, aby zagescic sprawe), ewentualnie
szczypta cukru.
I teraz sa dwie mozliwosci:
szybka: dosc grubo kroisz warzywa i miksujesz lub bardziej pracochlonnie
kroisz wszystko dosc drobniutko i doprawiasz.
Pozdrawiam
Monika
|