Data: 2005-01-09 10:01:27
Temat: Re: enchilada - znacie przepis?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ruua" <TU.WPISZ.MÓJ.NICK@idea.WYTNIJ.net.TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Saturday, January 08, 2005 10:01 PM
Subject: enchilada - znacie przepis?
> chodzi mi glownie o tej 2 sosy:
>
> 1/ smietana - wyglada, jakby cos do niej bylo dodane - moze cytryna? jest
> gesta, tak typowo meksykanska i tak idealnie pasuje do tej potrawy
Ta smietana to cos w rodzaju francuskiego creme fraiche, byla tu chyba
kiedys dyskusja na ten temat.
> 2/ salsa - kolor czerwony, wyczuwam papryke, cebule, pomidor, ale pewnie
> diabel tkwi w szczegolach?...
Dobrze wyczuwasz :-)
Salsa jaka zawsze robie: ok. 4 duze pomidory, pol do jednej zielonej
papryki, 2 duze cebule (czerwona cebula daje lepszy efekt optyczny), 3-4
zabki czosnku, posiekana nac pietruszki tak ze dwie garsci i garsc koledry
(jesli jest to swieza ale i proszku jest ok), sol, tabasco wzgl. papryczka
chilli swieza lub suszona, pol lyzeczki pieprzu cayenne, 3 lyzki oleju z
oliwek, koncentrat pomidorowy (na oko, aby zagescic sprawe), ewentualnie
szczypta cukru.
I teraz sa dwie mozliwosci:
szybka: dosc grubo kroisz warzywa i miksujesz lub bardziej pracochlonnie
kroisz wszystko dosc drobniutko i doprawiasz.
Pozdrawiam
Monika
|