« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-18 13:30:47
Temat: falafle - pytaniedrodzy,
przymierzam się i przymierzam do zrobienia falafli i chęć się zawsze rozbija
o tę samą banalną wątpliwość: niektóre przepisy każą gotować cieciorkę, a
inne zemleć surową (namoczoną) i z niej lepić kulki. jakoś sobie nie
wyobrażam tego mielenia surowej, chyba za twarda? doświadczeni mogą raz na
zawsze rozwiać moje wątpliwości? zwłaszcza że w lodówce czeka europita...
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-18 18:26:30
Temat: Re: falafle - pytanie
Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:aenclr$oiq$1@news.tpi.pl...
> drodzy,
>
> przymierzam się i przymierzam do zrobienia falafli i chęć się zawsze
rozbija
> o tę samą banalną wątpliwość: niektóre przepisy każą gotować cieciorkę, a
> inne zemleć surową (namoczoną) i z niej lepić kulki. jakoś sobie nie
> wyobrażam tego mielenia surowej, chyba za twarda? doświadczeni mogą raz na
> zawsze rozwiać moje wątpliwości? zwłaszcza że w lodówce czeka europita...
Trzeba z gotowanej zrobic mase (i nie zapomnij dodac czosnku:) Mniam!
Smacznego
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 10:31:56
Temat: Re: falafle - pytanieFrom: "zosia" <z...@m...pl>
> drodzy,
>
> przymierzam się i przymierzam do zrobienia falafli i chęć się zawsze
rozbija
> o tę samą banalną wątpliwość: niektóre przepisy każą gotować cieciorkę, a
> inne zemleć surową (namoczoną) i z niej lepić kulki. jakoś sobie nie
> wyobrażam tego mielenia surowej, chyba za twarda? doświadczeni mogą raz na
> zawsze rozwiać moje wątpliwości? zwłaszcza że w lodówce czeka europita...
A cio to falafle? Lubie cieciorke....
Macabrocot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 11:04:31
Temat: Re: falafle - pytanie> A cio to falafle? Lubie cieciorke....
to takie kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu, u turka podawane
w picie z surówką, ostrym sosem pomidorowym i sosem jogurtowym. ja
uwielbiam. przepis jest m.in. w puszccce, chciałam wkleić, ale mi się
chwilowo nie otwiera.
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 11:25:22
Temat: Re: falafle - przepiszosia wrote:
> > A cio to falafle? Lubie cieciorke....
>
> to takie kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu, u turka podawane
> w picie z surówką, ostrym sosem pomidorowym i sosem jogurtowym. ja
> uwielbiam. przepis jest m.in. w puszccce, chciałam wkleić, ale mi się
> chwilowo nie otwiera.
juz podaje.
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2203
"sa dwie wersje: izraelska na ciecierzycy i egipska na grochu"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: inne
Skala trudnosci: *
Skladniki:
200 g ciecierzycy lub grochu, cieciore trzeba przez noc zamoczyc
pól litra wody
50g cebuli
jajko [w wersji ovo-] lub 2 lyzki maki sojowej lub kukurydzianej [w wersji
weganskiej]
0.5 lyzeczki kuminu (lub wiecej)
0.5 lyzeczki kolendry
pieprz Cayenne (do smaku ;-))
pieprz pieprzowy (tez)
sól
1-2 zabki czosnku
1-2 lyzki stolowe == LS pietruszki odrostów posiekane
2 LS maki razowej lub bulki tartej
Do smazenia: tluszcz kokosowy (ceres byl kiedys, tez OK)
Przepis:
Groch ugotowac (jakas godzina), odcedzic i rozciapciac np. malakserem.
Cebule tez mozna od razu dodac lub drobno posiekac i dodac. Dodac cala
reszte i dodac tyle maki, aby zrobilo sie dosc elastyczne, ale nie za
twarde ciasto. Odstawic na 20 min. Mokrymi lapkami formowac kluski fi 3-4
cm i troche splaskatac. Smazyc w patelni na goracym tluszczu z kazdej
strony po 4 min, az sie zezloca.
Wariant: do ciasta dodac 2 LS oleju i kluchy na blache i do piekarnika.
Wskazówki i uwagi:
Tych 'klusek' wcale nie trzeba formowac lapkami. Ja kiedys podpatrywalam
jak to robil kucharz w jakiejs budce z takim wlasnie jedzeniam - mieli
specjalne urzadzenie podobne do tego, ktorym w cukierniach nakladaja kulki
lodow. On wlasnie tym nabieral kulki i odrazu chlup! na goracy tluszcz. W
sprzedazy sa takie plastikowe lyzeczki, ktorymi mozna sie posluzyc - bedzie
szybciej i o wiele wygodniej :)
Warianty: zamiast czosnku i pietruszki lyzeczke posiekanego imbiru. Groch
zielony, zólty, bialy.
Do tego sos pomidorowy lub jogurtowy [jogurtowy w wersji lakto- lub
lakto-ovo-] (jogurt, cumin, papryka, pietruszka, sól)
zródło / autor: pl.rec.kuchnia: Waldemar
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 11:27:42
Temat: Re: falafle - pytaniezosia wrote:
> przepis jest m.in. w puszccce, chciałam wkleić, ale mi się
> chwilowo nie otwiera.
a cod o puszkkki to niestety jest juz zbyt popularna ;)
chodzi o to ze baza jest przeciazona i dlatego tak wolno czasem chodzi. a
czasem wogole nie chodzi i wyswietla sie komunikat "too many connections"
;)
jesli cos pilnego albo waznego to prosze, piszcie do mnie a ja wtedy
zrestartuje baze i bedzie znow dzialac.
przypominam dla oslody czekania: aktualnie pracuje nad nowa wersja
puszkkki, ta juz ne bedzie takich problemow.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-20 14:16:34
Temat: Re: falafle - pytanieFrom: "zosia" <z...@m...pl>
> > A cio to falafle? Lubie cieciorke....
>
> to takie kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu, u turka
podawane
> w picie z surówką, ostrym sosem pomidorowym i sosem jogurtowym. ja
> uwielbiam. przepis jest m.in. w puszccce, chciałam wkleić, ale mi się
> chwilowo nie otwiera.
Nono, jak juz zastartuje, to poszukam, bo grzmi smakowicie.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |