| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-10 20:04:30
Temat: fałszowanie żywności retroDla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
***
Przerażony naród dowiedział się z serii badań przeprowadzonych przez
"Lancet" w latach 1851-1854, że cała gama podstawowych produktów
żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś, czym nie była. Każda z 49
losowych próbek chleba przebadana przez "Lancet" zawierała ałun; do mleka
dodano wodę w ilościach od 10 do 50%; z 29 przebadanych puszek kawy 28
sfałszowano cykorią, burakiem pastewnym i żołędziami, zaś typowa próbka
herbaty zawierała opiłki żelaza w ilości sięgającej nawet połowy jej
ciężaru.
***
Hania
--
***
What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-12 01:00:57
Temat: Re: fałszowanie żywności retro
"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> ha scritto nel messaggio
news:ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl...
> Dla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
> książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
> fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
>
> ***
> Przerażony naród dowiedział się z serii badań przeprowadzonych przez
> "Lancet" w latach 1851-1854, że cała gama podstawowych produktów
> żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
> pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś, czym nie była. Każda z 49
> losowych próbek chleba przebadana przez "Lancet" zawierała ałun; do mleka
> dodano wodę w ilościach od 10 do 50%; z 29 przebadanych puszek kawy 28
> sfałszowano cykorią, burakiem pastewnym i żołędziami, zaś typowa próbka
> herbaty zawierała opiłki żelaza w ilości sięgającej nawet połowy jej
> ciężaru.
> ***
>
> Hania
>
Dodam:
kakao lub czekolada - cegla lub opilki zelaza
herbata - parzona i suszona
Pistacjusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-12 09:35:12
Temat: Re: fałszowanie żywności retroPistacjusz w news:<ee50s7$n41$1@news.onet.pl> pisze:
> Dodam:
> kakao lub czekolada - cegla lub opilki zelaza
> herbata - parzona i suszona
A jak już dodasz, to pod jaką marką sprzedajesz?
Zenon Grodzki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-12 10:17:56
Temat: Re: fałszowanie żywności retro> Dla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
> książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
> fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
To przypominam to:
<http://tinylink.com/?5duSmPyEOQ>
Władysław
PS. Jestem teraz w Jicinie w Czechach. Jak ktos ma jakies pytania dot. spraw
kuchennych to proszę pytać.
W.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-14 09:40:23
Temat: Re: fałszowanie żywności retroUżytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> ".............., że cała gama podstawowych produktów
> żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
> pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś
.......
Żadna sensacja.
Zawsze tak było.
Dzisiaj też jest fałszowana.
--
Pozdrawiam
Shivman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-15 05:45:48
Temat: Re: Co fałszowano w PolscePrzepisałam fragment książki ,,Gospodarstwo kobiece w mieście i na
wsi", wydanej przed rokiem 1922 (z 13 X1922 pochodzi dedykacja) w
Warszawie nakładem księgarni E. Wende i Ska, autorstwa Marii
Ochrowicz-Monatowej:
Na początek anegdotka:
Cztery muchy wleciały do ,spiżarni i z radością spostrzegły, że w
bród będą mogły używać. Pierwsza usiadła na mące i -
zginęła, bo była sfałszowana gipsem; druga skosztowała cukier i
łakomstwo przypłaciła - śmiercią, bo sfałszowany był ołowiem;
trzecia napiła się soku owocowego i padła trupem, bo był
sfałszowany aniliną. Czwarta, widząc smutny los sióstr swoich , w
rozpaczy rzuciła się na trutkę, aby samobójstwem skończyć - ale
ostatnia ta mucha została przy życiu, bo trutka też - była
sfałszowaną.
A tera ciąg dalszy, czyli konkrety:
Fałszuje się wszystko:
C h l e b kartoflami i ałunem; m a s ł o tłuszczami, olejami i
margaryną; konserwy esencjami, solami miedzi, ołowiu, aniliną (dla
dodania świeżej barwy!); m ą k ę gipsem, ałunem; m a r m o l a d y
i powidła esencjami, aniliną, sacharyną; h e r b a t ę liśćmi
różnymi, gipsem, gumą; c z e k o l a d ę mąką, tłuszczem,
krochmalem, barwnikami; m i ó d cukrem, parafiną, sacharyną; s m a l
e c ałunem, wapnem, olejami, stearyną; c u k i e r gipsem, marmurem
sproszkowanym, mąką; m u s z t a r d ę związkami siarkowemi,
ołowianemi, mąką; o g ó r k i ałunem, grynszpanem; o c e t kwasem
siarkowym, solnym, palonym cukrem, wodą; p i e p r z solą, mąką,
kukurydzianką.
Zachowałam pisownię oryginału
> --
> ***
> What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |