Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fałszowanie żywności retro
Date: Tue, 12 Sep 2006 03:00:57 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <ee50s7$n41$1@news.onet.pl>
References: <ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-234-230.kalisz.mm.pl
X-Trace: news.onet.pl 1158022855 23681 89.228.234.230 (12 Sep 2006 01:00:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2006 01:00:55 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: uRPyNMcEvarcJo0fph0bkg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277741
Ukryj nagłówki
"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> ha scritto nel messaggio
news:ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl...
> Dla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
> książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
> fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
>
> ***
> Przerażony naród dowiedział się z serii badań przeprowadzonych przez
> "Lancet" w latach 1851-1854, że cała gama podstawowych produktów
> żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
> pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś, czym nie była. Każda z 49
> losowych próbek chleba przebadana przez "Lancet" zawierała ałun; do mleka
> dodano wodę w ilościach od 10 do 50%; z 29 przebadanych puszek kawy 28
> sfałszowano cykorią, burakiem pastewnym i żołędziami, zaś typowa próbka
> herbaty zawierała opiłki żelaza w ilości sięgającej nawet połowy jej
> ciężaru.
> ***
>
> Hania
>
Dodam:
kakao lub czekolada - cegla lub opilki zelaza
herbata - parzona i suszona
Pistacjusz
|