Data: 2006-09-12 01:00:57
Temat: Re: fałszowanie żywności retro
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> ha scritto nel messaggio
news:ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl...
> Dla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
> książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
> fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
>
> ***
> Przerażony naród dowiedział się z serii badań przeprowadzonych przez
> "Lancet" w latach 1851-1854, że cała gama podstawowych produktów
> żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
> pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś, czym nie była. Każda z 49
> losowych próbek chleba przebadana przez "Lancet" zawierała ałun; do mleka
> dodano wodę w ilościach od 10 do 50%; z 29 przebadanych puszek kawy 28
> sfałszowano cykorią, burakiem pastewnym i żołędziami, zaś typowa próbka
> herbaty zawierała opiłki żelaza w ilości sięgającej nawet połowy jej
> ciężaru.
> ***
>
> Hania
>
Dodam:
kakao lub czekolada - cegla lub opilki zelaza
herbata - parzona i suszona
Pistacjusz
|