Data: 2006-09-10 20:04:30
Temat: fałszowanie żywności retro
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dla osób przerażonych zawartością parówek w naszych sklepach - cytat z
książki "The Short Life and Long Times of Mrs Beeton", mówiący o
fałszowaniu żywności w dziewiętnastowięcznej Anglii.
***
Przerażony naród dowiedział się z serii badań przeprowadzonych przez
"Lancet" w latach 1851-1854, że cała gama podstawowych produktów
żywnościowych była rutynowo rozcieńczana, wypychana, kolorowana i przy
pomocy najrozmaitszych sztuczek zmieniana w coś, czym nie była. Każda z 49
losowych próbek chleba przebadana przez "Lancet" zawierała ałun; do mleka
dodano wodę w ilościach od 10 do 50%; z 29 przebadanych puszek kawy 28
sfałszowano cykorią, burakiem pastewnym i żołędziami, zaś typowa próbka
herbaty zawierała opiłki żelaza w ilości sięgającej nawet połowy jej
ciężaru.
***
Hania
--
***
What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
|