Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!h48g2000cwc.googlegroups.com!not-for-mail
From: "Goska" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co fałszowano w Polsce
Date: 14 Sep 2006 22:45:48 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 34
Message-ID: <1...@h...googlegroups.com>
References: <ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.54.44.200
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1158299154 31664 127.0.0.1 (15 Sep 2006 05:45:54 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 Sep 2006 05:45:54 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ee1qpl$srb$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; MyIE2;
22AEA462-A6B9-BE16-38F2-944B4AB71516),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 VENUS
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h48g2000cwc.googlegroups.com; posting-host=80.54.44.200;
posting-account=8kxDsA0AAADKK8LzdS6BiE_e1SJJJmbk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277967
Ukryj nagłówki
Przepisałam fragment książki ,,Gospodarstwo kobiece w mieście i na
wsi", wydanej przed rokiem 1922 (z 13 X1922 pochodzi dedykacja) w
Warszawie nakładem księgarni E. Wende i Ska, autorstwa Marii
Ochrowicz-Monatowej:
Na początek anegdotka:
Cztery muchy wleciały do ,spiżarni i z radością spostrzegły, że w
bród będą mogły używać. Pierwsza usiadła na mące i -
zginęła, bo była sfałszowana gipsem; druga skosztowała cukier i
łakomstwo przypłaciła - śmiercią, bo sfałszowany był ołowiem;
trzecia napiła się soku owocowego i padła trupem, bo był
sfałszowany aniliną. Czwarta, widząc smutny los sióstr swoich , w
rozpaczy rzuciła się na trutkę, aby samobójstwem skończyć - ale
ostatnia ta mucha została przy życiu, bo trutka też - była
sfałszowaną.
A tera ciąg dalszy, czyli konkrety:
Fałszuje się wszystko:
C h l e b kartoflami i ałunem; m a s ł o tłuszczami, olejami i
margaryną; konserwy esencjami, solami miedzi, ołowiu, aniliną (dla
dodania świeżej barwy!); m ą k ę gipsem, ałunem; m a r m o l a d y
i powidła esencjami, aniliną, sacharyną; h e r b a t ę liśćmi
różnymi, gipsem, gumą; c z e k o l a d ę mąką, tłuszczem,
krochmalem, barwnikami; m i ó d cukrem, parafiną, sacharyną; s m a l
e c ałunem, wapnem, olejami, stearyną; c u k i e r gipsem, marmurem
sproszkowanym, mąką; m u s z t a r d ę związkami siarkowemi,
ołowianemi, mąką; o g ó r k i ałunem, grynszpanem; o c e t kwasem
siarkowym, solnym, palonym cukrem, wodą; p i e p r z solą, mąką,
kukurydzianką.
Zachowałam pisownię oryginału
> --
> ***
> What is a detour? A wrong way to the right place. [Laurel & Hardy]
|