« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-03-28 22:38:26
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Użytkownik " Nixe" <n...@f...pl> napisał w wiadomości
news:eueb7i$t0o$1@news.mm.pl...
> X-No-Archive:yes
> Jeśli sól to już bez kostki. Jeśli kostka, to bez soli.
>
a tak wogóle to nie orientujecie sie co ma w sobie kostka rosołowa? z tego
co widze w necie to sól, jakies warzywa i do tego czosnek i przyprawy, hm...
tylko które przyprawy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-03-28 22:44:12
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Le jeudi 29 mars 2007 ŕ 00:38:26, dans <eueqos$9vr$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez :
>> Jeśli sól to już bez kostki. Jeśli kostka, to bez soli.
>>
> a tak wogóle to nie orientujecie sie co ma w sobie kostka rosołowa? z tego
> co widze w necie to sól, jakies warzywa i do tego czosnek i przyprawy, hm...
> tylko które przyprawy?
Sol i glutaminian, oraz glutaminian i sol. Oraz resztki pietruszki lub
marchewki (czasami...)
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-03-28 22:55:53
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:8953363505$20070329004413@ewcia.kloups...
>
> Le jeudi 29 mars 2007 ŕ 00:38:26, dans <eueqos$9vr$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
>
> >> Jeśli sól to już bez kostki. Jeśli kostka, to bez soli.
> >>
>
> > a tak wogóle to nie orientujecie sie co ma w sobie kostka rosołowa? z
tego
> > co widze w necie to sól, jakies warzywa i do tego czosnek i przyprawy,
hm...
> > tylko które przyprawy?
>
> Sol i glutaminian, oraz glutaminian i sol. Oraz resztki pietruszki lub
> marchewki (czasami...)
I hydrolizat białkowy i tłuszcz zwierzęcy - niekoszerne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-03-29 06:06:43
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaX-No-Archive:yes
W wiadomości <news:eueqos$9vr$1@inews.gazeta.pl>
bodzio <b...@g...pl> pisze:
> a tak wogóle to nie orientujecie sie co ma w sobie kostka rosołowa? z
> tego co widze w necie to sól, jakies warzywa i do tego czosnek i
> przyprawy, hm... tylko które przyprawy?
Sól - jakieś 100% ;-)
Potem (kostka rosołowa Knorr) tłuszcz roślinny, tłuszcz zwierzęcy,
glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy, warzywa suszone
(cebula, natka pietruszki, nasiona selera), ekstrakt drożdżowy, cukier,
ekstrakt mięsny, skrobia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki. O
dziwo brakuje jakichkolwiek konserwantów.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-03-29 06:10:10
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaX-No-Archive:yes
W wiadomości <news:eueqhg$995$1@inews.gazeta.pl>
bodzio <b...@g...pl> pisze:
> a wogóle czy coś takiego stosujecie czy wolicie sami dobierac
> przyprawy?
Różnie.
Czasem kieruję się wytycznymi (głównie doświadczenie mojej mamy, babci,
znajomych), czasem eksperymentuję.
Ale nie ukrywam, że kminek w fasoli to dla mnie lekki hardcore ;-)
Podobnie zresztą jak laur czy ziele angielskie (strasznie aromatyczne i nie
przepadam za nimi)
> cząbru jeszcze ni próbowałem...
Idealnie pasuje do potraw z fasoli, ziemniaków, do zup.
Poza tym poprawia trawienie.
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-03-29 07:30:25
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka> Sól - jakieś 100% ;-)
> Potem (kostka rosołowa Knorr) tłuszcz roślinny, tłuszcz zwierzęcy,
> glutaminian sodu, inozynian disodowy, guanylan disodowy, warzywa suszone
> (cebula, natka pietruszki, nasiona selera), ekstrakt drożdżowy, cukier,
> ekstrakt mięsny, skrobia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwniki.
> O dziwo brakuje jakichkolwiek konserwantów.
bo i co tam konserwowac, przeciez sama chemia,
ktora sie konserwuje sama
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-03-29 07:38:26
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkabodzio wrote:
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy,
> pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
Jak juz sporo osób napisało - ziele angielskie, liść laurowy i kminek
raczej nie pasują. Warzywka, kostki rosołowej i magi nie używam wcale.
Jeżeli chciałeś mieć smak rosołu w fasoli, to można dać tzw. porcje
rosołową czyli kurzy korpus i lubczyk. Można dać odrobinę ostrej
papryki.
>
> fasolke gotowałem do tego dosmażyłem boczek z kiełbaską i cebulką, chyba
> wszystko
Wolę gotować fasolę razem z boczkiem i kiełbasą, ale to juz kwestia
indywidualnego smaku.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-03-29 07:43:21
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaX-No-Archive:yes
W wiadomości <news:eufpub$v53$1@julia.coi.pw.edu.pl>
Wlodzimierz Macewicz <w...@i...pw.edu.pl> pisze:
> bo i co tam konserwowac
> przeciez sama chemia, ktora sie konserwuje sama
"Kocham" takie mądrości ;-)
Co to jest wg Ciebie "chemia" i w jaki sposób miałaby "sama się
konserwować"?
BTW - praktycznie wszystkie te składniki występują także w naturalnym
pożywieniu, więc zasadniczo wszystko, co jemy, jest "chemią".
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-03-29 11:17:44
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl...
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos stało
> ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy, pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
Dałbym tylko tymianek.
> fasolke gotowałem do tego dosmażyłem boczek z kiełbaską i cebulką, chyba
> wszystko
I do smażenimy wrzuciłbym miekką fasolkę, posypałbym zdrowo świeżo zmielonym
pieprzem i przecier. I gotowe.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-03-29 11:18:56
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpkaUżytkownik "bodzio" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:euea40$nab$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eue8up$l74$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "bodzio" <b...@g...pl> wrote in message
>> news:eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Nie namoczyłes na noc w ciepłej wodzie?
>>
>>
>
> to chyba oczywiste ze namoczyłem wczensniej, zdaje sie ze nienamoczonej
> sie nie bardzo da ugotowac, czytałem ze to bodaj ze wzgl na zawartosc
> ?białka?
Da się ugotowac, ale staszanie długo. I będzie niezdrowa.
Mocz w zimnej wodzie, wode z moczenia wylewaj i gotuj w świeżej.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |