Date: Thu, 29 Mar 2007 09:38:26 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Reply-To: k...@h...people.pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
References: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <eue4kf$ok$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
NNTP-Posting-Host: 193.0.72.48
Message-ID: <460b6ce5$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1175153893 193.0.72.48 (29 Mar 2007 09:38:13 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 39
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294127
Ukryj nagłówki
bodzio wrote:
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy,
> pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
Jak juz sporo osób napisało - ziele angielskie, liść laurowy i kminek
raczej nie pasują. Warzywka, kostki rosołowej i magi nie używam wcale.
Jeżeli chciałeś mieć smak rosołu w fasoli, to można dać tzw. porcje
rosołową czyli kurzy korpus i lubczyk. Można dać odrobinę ostrej
papryki.
>
> fasolke gotowałem do tego dosmażyłem boczek z kiełbaską i cebulką, chyba
> wszystko
Wolę gotować fasolę razem z boczkiem i kiełbasą, ale to juz kwestia
indywidualnego smaku.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|