Data: 2007-03-29 07:38:26
Temat: Re: fasolka wyszła troche gorzkawa jakby cierpka
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bodzio wrote:
> Witam, gotowałem 1wszy raz fasolke i czuć było na podniebieniu cos
> gorzkiego, cierpkiego-amator ze mnie, powiedzcie które z tych przypraw
> mogły to spowodować a które wg was były niepotrzebne, tak sie jakos
> stało ze strasznie duzo tego dałem:
> ziele ang, lisc laurowy,
> pieprz,warzywko, kostka rosołowa, maga, kminek,
> majeranek, sól, przecier pomidorowy
>
> co byscie wyeliminowali a co dodali?
Jak juz sporo osób napisało - ziele angielskie, liść laurowy i kminek
raczej nie pasują. Warzywka, kostki rosołowej i magi nie używam wcale.
Jeżeli chciałeś mieć smak rosołu w fasoli, to można dać tzw. porcje
rosołową czyli kurzy korpus i lubczyk. Można dać odrobinę ostrej
papryki.
>
> fasolke gotowałem do tego dosmażyłem boczek z kiełbaską i cebulką, chyba
> wszystko
Wolę gotować fasolę razem z boczkiem i kiełbasą, ale to juz kwestia
indywidualnego smaku.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|