« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-06 20:57:46
Temat: grzane piwowitam:)
powiedzcie mi, jak zrobic grzane piwo, robilam i dodajac gozdziki cynamon
ale chyba zle bo wyszlo takie pasqdztwo ze strach:(((
pozdrawiam ciagle chora
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-07 13:10:09
Temat: Re: grzane piwoja do grzanego piwa dodaję:
1. miód (najczęsciej lipowy)
2. sok malinowy (prawdziwy sok a nie sokopodobne syropy - dobry jest
Herbapolu lub Paola)
3. jajo czyli kogielmogiel lub ajerkoniak
4. goździki, laskę wanilii, kawałek cynamonu, imbiru, rodzynki (w
zasadzie daję co mam niekoniecznie wszystko na raz) i słodze cukrem lub
miodem
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 16:07:39
Temat: Re: grzane piwo
Użytkownik "agatonek" <a...@g...univ.gda.pl> napisał w wiadomości
news:btgohj$kuf$1@korweta.task.gda.pl...
> witam:)
> powiedzcie mi, jak zrobic grzane piwo, robilam i dodajac gozdziki cynamon
> ale chyba zle bo wyszlo takie pasqdztwo ze strach:(((
>
Bo sporządzenie dobrego grzanego piwa to pewna sztuka. Po pierwsze grzane to
nie znaczy gotowane i o tym należy pamiętać. Ja robię wywar z przypraw
(goździki, cynamom, wanilia) w małej ilości wody. Następnie do gorącego
wywaru dodaję miód, który się w nim rozpuszcza. Mieszam to z piwem i
wszystko lekko podrzewam. W międzyczasie mam ukręcone jajka (to taki passus
np dla HamEarl, aby było plebejsko), które zalewam letnim piwem mieszając,
aby się rozprowadziło równomiernie. Piwo podgrzewam mocniej i wlewam
rozprowadzony kogiel mogiel do piwa mieszając ostro. Gdy piwo jest gorące
(najlepszym termometrem jest mój paluszek) odłączam żródło energii cieplnej
i rozgrzewam się w miłym nastroju.
akolada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |