« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-07 06:22:04
Temat: szynka pieczonaWitam !
Dzisiaj musze upiec 1,5 kg szynke a mam problem poniewaz wylaczyli nam w
bloku gaz :-( Dotychczas pieklam schaby i lopatki w patelni zeptera - miesko
owiniete w sreberko, podlane woda z mlekiem i tak pieklam 1,5 godziny.
Piekarnik mam na szczescie elektryczny wiec moge szyne upiec w nim ale nigdy
w nim nie pieklam takich rarytasow, wiec chcialabym sie dowiedziec :
-czy szyne zawinac w folie aluminiowa, wlozyc do naczynia zaroodpornego i
podlac woda z mlekiem ?
-czy zakladac pokrywke na naczynie zaroodporne ?
-czy miecho wstawic do rozgrzanego piekarnika ?
-w jakiej temperaturze piec i ile czasu ?
-czy wlaczac termoobieg ?
Dziekuje za odpowiedzi,
pozdrawiam,
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-07 08:21:57
Temat: Re: szynka pieczonaIn article <btg8e4$2ce$1@atlantis.news.tpi.pl>, Ewusek
<e...@p...com> wrote:
> Witam !
> Dzisiaj musze upiec 1,5 kg szynke a mam problem poniewaz wylaczyli nam w
> bloku gaz :-( Dotychczas pieklam schaby i lopatki w patelni zeptera - miesko
> owiniete w sreberko, podlane woda z mlekiem i tak pieklam 1,5 godziny.
Trochę się gubię w Waszej terminologii, bo ja tej techniki raczej nie
nazwałbym pieczeniem. Szczerze mówiąc nie bardzo jej rozumiem.
Ta patelnia Zeptera to, rozumiem, jakieś urządzenie elektyczne z
przykrywką? Po co "mięsko" owijasz "sreberkiem" ;-) I po co do
owiniątego folią mięsa jeszce woda, a zwłaszcza mleko? To raczej rodzaj
duszenia niż pieczenia?
> Piekarnik mam na szczescie elektryczny wiec moge szyne upiec w nim ale nigdy
> w nim nie pieklam takich rarytasow,
A cóż to za raryrasy?!
> wiec chcialabym sie dowiedziec :
> -czy szyne zawinac w folie aluminiowa, wlozyc do naczynia zaroodpornego i
> podlac woda z mlekiem ?
> -czy zakladac pokrywke na naczynie zaroodporne ?
> -czy miecho wstawic do rozgrzanego piekarnika ?
> -w jakiej temperaturze piec i ile czasu ?
Wydaje mi się, że małe kawałki szynki, jak Twój, lepiej jest dusić niż
piec (w tradycyjnym znaczeniu) w piekarniku. Najpierw zbić kopyścią,
posolić na godzinę przed duszeniem. Oprószyć mąką i obsmażyć
powierzchownie na gorącej patelni. Natępnie dusić w przykrytm
naczyniu, w umiarkownej temperaturze, podlawszy wpierw odrobiną wody i
dodawszy kawałek masła. Wkroić cebulę. Jak się lubi można dodać kminku
lub ząbek czosnku. Podlewać w miarę potrzeby wodą, ale tylko tyle, by
się nie przypaliło.
Władysław
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 09:20:48
Temat: Re: szynka pieczona
Użytkownik "Ewusek" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:btg8e4$2ce$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam !
> Dzisiaj musze upiec 1,5 kg szynke a mam problem poniewaz wylaczyli nam w
> bloku gaz :-(
A może kup takie rękaw do pieczenia?
Ja robię w nim karkówkę według poniższego przepisu i wychodzi zawsze
genialna.
Najprostsze mięsko świata (i najpyszniejsze)
"rękaw do pieczenia" (do kupienia)
1,5 - 2 kilogramowy kawałek karkówki
przyprawa Kamisa do mięsa wieprzowego
Mięso nacieramy przyprawą, ucinamy kawałek rękawa, wsadzamy mięso do środka
i zawijamy z obu stron dołączonymi klipsami robiąc coś w rodzaju cukierka :)
Kładziemy na blachę taką od ciastek, albo taką kwadratową, z brzegami (taka
od pasztetu się nie nadaje raczej). To wsuwamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni. Po pół godzinie przebijamy nożem napuchniętego "cukierka" i
pieczemy dalej jeszcze godzinę. Następnie skręcamy temperaturę tak do
100-120 stopni i pieczemy jeszcze około 30-40 minut aż mięsko będzie się
prawie rozpadało - tak będzie mięciutkie.
pozdrawiam, misiczka
--
Gdy zły los rzuca w Ciebie nożem,
istnieją dwa sposoby złapania tego noża- za ostrze lub rękojeść
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 10:03:22
Temat: Re: szynka pieczonaTo podlewanie szynki i oblewanie wodą z mlekiem to pewnie ze strachu żeby
mięso nie wyschło. Należy pamiętac że szynka i tak jest w miarę suchym
mięsem. Po pierwsze i najważniejsze, to aby po wszcześniejszym odleżeniu się
mięsa w zalewie, lub natarciu ziołami należy je dokładnie z każdej strony
obsmażyć!! Pozamykane pory mięsa w ten sposób nie wypuszczą jego wilgoci.
Jak juz używasz zamykanego naczynia żoroodpornego to nie baw sie w folię
itp. Wrzuć obsmażone mięso do naczynia, zalej tym na czym smażyłaś (lub
zalewą w której mięso leżało) przykryj i piecz w piecu okolo 1,5-2godzin w
temperaturze 200stopni.
(czas zalezny od wielkości mięsa.
Pozdrawiam
--
____________________________________________
Our Knowledge Is Our Power
-=Elwood=-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 11:30:04
Temat: Re: szynka pieczona
Użytkownik "-=Elwood=-" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:btglh7$cgo$1@absinth.dialog.net.pl...
> mięsa w zalewie, lub natarciu ziołami należy je dokładnie z każdej strony
> obsmażyć!!
Ale Ewa właśnie pisze, że jej gaz zakręcili :))))
pozdrawiam, misiczka
--
"Męska logika - poślubić wdowę z trójką dzieci
i robić jej wymówki, że nie była dziewicą"
Tadeusz Gicgier
http://indiansummer.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 14:11:06
Temat: Re: szynka pieczonaCiekawy przepis na szynkę w coca-coli jest w artykule zamieszczonym w Dużym
Formacie.
Pisała o nim BasiaBJK 5 stycznia - post "Prasowka"
Artykuł jest tu:
http://www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34471,1839240.html
Pozdrawiam
Biggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 15:56:59
Temat: Re: szynka pieczonapojechalam do Geanta po rekaw i upieklam - wyszla pyszna , mniam, mniam :-)
przyprawy mialam inne bo 2 dni szyna w nich lezala. Przyprawe do miesa
wieprzowego sprobuje nastepnym razem.
Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa
P.S.
Nie bylo klipsow w opakowaniu i robilam supelki :-)
Sosik bede miala do bigosu :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 16:08:59
Temat: Re: szynka pieczona> Ciekawy przepis na szynkę w coca-coli jest w artykule zamieszczonym w
Dużym
> Formacie.
====
Co w nim ciekawego? Głupota?
Jak chcesz to takich "przepisów" wymyślę zaraz dwadzieścia.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 17:18:59
Temat: Marynowanie/maceracja/bajcowanie (was: Re: szynka pieczona)In article <bthab6$2jm$1@nemesis.news.tpi.pl>, Ewusek
<e...@p...com> wrote:
> przyprawy mialam inne bo 2 dni szyna w nich lezala.
Co to się porobiło? Jak czytam ostatnio przepisy, to wygląda, jakby
nie można było można przyrządzić mięsa zamiast pieczeni nie
zmarnowawszy go przez trzymanie 2 doby w przyprawach. Co się dzieje?
Władysław
> Przyprawe do miesa
> wieprzowego sprobuje nastepnym razem.
Oszczędź sobie.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-07 17:40:57
Temat: Re: Marynowanie/maceracja/bajcowanie (was: Re: szynka pieczona)
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:070120041818591438%wlalos@onet.pl...
> In article <bthab6$2jm$1@nemesis.news.tpi.pl>, Ewusek
> <e...@p...com> wrote:
>
> > przyprawy mialam inne bo 2 dni szyna w nich lezala.
>
> Co to się porobiło? Jak czytam ostatnio przepisy, to wygląda, jakby
> nie można było można przyrządzić mięsa zamiast pieczeni nie
> zmarnowawszy go przez trzymanie 2 doby w przyprawach. Co się dzieje?
>
Bo to jest propaganda medialna producentów przypraw.
No to ja mam pytanie zbałamucona przez Ciebie. Jak przyprawić tradycyjnie
karkówkę do pieczenia? I jak piec?
akolada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |