Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gulasz zuryski na kolacje

Grupy

Szukaj w grupach

 

gulasz zuryski na kolacje

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-14 09:22:13

Temat: Re: gulasz zuryski na kolacje
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> (ciach)
> > Zuryski gulasz
> > ( nie wiem co w nim takiego szwajcarskiego, ale tak zapamiętalam jakw
> > jakiejs gazecie czytalam przepis)
> (ciach)
>
> Prawie identyczny przepis podawał wieki temu nieoceniony Paul Urstein. Danie
> nazywa się Emince a la Zurichoise i jak pisał Paul jest to:" klasyk kuchni
> szwajcarskiej rodem z Zurichu i każda szanująca się brasserie ma go w swoim
> menu." W przepisie Paula nie było tymianku. Jeśli ktoś ma wolę to niech
> sobie zajrzy do archiwum bo danie jest bardzo smaczne i proste. Przepisy
> Paula zawsze były cenione na grupie, co starsi stażem grupowicze na pewno go
> pamiętają szkoda, że już tu nie zagląda:(

czemu francuska nazwa dania z Zurichu?
Po mojemu nazywa się to Züri Gschnätzltes, ale tymianku w nim też nie
ma. Co do rösti, to faktycznie, większość przepisów mówi o podgotowanych
kartoflach. Ja widziałem osobiście, wprawdzie nie w Zurichu, ale w
Kloten (na lotnisku), jak facet robił na blasze rösti właśnie tak, jak
opisywałem: pół na pół surowe drobno utarte i grubo utarte. Z gotowanych
jednak łatwiej, nie będą się tak rozlatywać.

Grüetzi miteinand

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-14 12:53:03

Temat: Re: gulasz zuryski na kolacje
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Oj, mnie tez teskno za Paulem, pisalam do niego niedawno na priva, ale nie
odezwal sie...

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-14 21:36:32

Temat: Re: gulasz zuryski na kolacje
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3C19C4C5.AD3DCFB2@zedat.fu-berlin.de...

> czemu francuska nazwa dania z Zurichu?
(ciach)

Chyba dlatego, że Paulowi bliższy był język francuski niż niemiecki. Wiem,
że jezykami urzędowymi w Szwajcarii są: niemiecki, francuski i włoski, czy
Twoje zdziwienie francuską nazwą w tym kantonie wynika ztego, że ten region
jest niemieckojęzyczny ? (pewnie tak bo już sama nazwa to sugeruje)

Kasia L.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-14 22:25:33

Temat: Re: gulasz zuryski na kolacje
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> czemu francuska nazwa dania z Zurichu?
> (ciach)
>
> Chyba dlatego, że Paulowi bliższy był język francuski niż niemiecki. Wiem,
> że jezykami urzędowymi w Szwajcarii są: niemiecki, francuski i włoski, czy

i retoromański

> Twoje zdziwienie francuską nazwą w tym kantonie wynika ztego, że ten
> region jest niemieckojęzyczny ? (pewnie tak bo już sama nazwa to sugeruje)
>

tak. Zawsze mnie fascynowało, że w niemeckojęzycznej Szwajacarii prawie
każdy Szwajcar potrafi porozumieć się po francusku (testowała moja
koleżanka, ja po francusku, to zjeść potrafię), a w Romande są niektórzy,
którzy mówiącego po niemiecku znają (to ja przetestowałem, mając awarię
samochodu nad Lac Lamond)
Aha, ta granica językowa(i nie tylko) w Szwajcarii nazywa się Röstigraben,
tak apropos jedzenia.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WOK
wracam z zaswiatow:)
bary mleczne (mam nadzieje ze nie NTG)
polska potrawa wigilijna
Robaki w Alpen Gold

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »