Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeed
.freenet.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gulasz zuryski na kolacje
Date: Fri, 14 Dec 2001 10:22:13 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 26
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9v6198$jqm$1@news.tpi.pl> <9vb64u$1np$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1008321553 14901687 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87450
Ukryj nagłówki
> (ciach)
> > Zuryski gulasz
> > ( nie wiem co w nim takiego szwajcarskiego, ale tak zapamiętalam jakw
> > jakiejs gazecie czytalam przepis)
> (ciach)
>
> Prawie identyczny przepis podawał wieki temu nieoceniony Paul Urstein. Danie
> nazywa się Emince a la Zurichoise i jak pisał Paul jest to:" klasyk kuchni
> szwajcarskiej rodem z Zurichu i każda szanująca się brasserie ma go w swoim
> menu." W przepisie Paula nie było tymianku. Jeśli ktoś ma wolę to niech
> sobie zajrzy do archiwum bo danie jest bardzo smaczne i proste. Przepisy
> Paula zawsze były cenione na grupie, co starsi stażem grupowicze na pewno go
> pamiętają szkoda, że już tu nie zagląda:(
czemu francuska nazwa dania z Zurichu?
Po mojemu nazywa się to Züri Gschnätzltes, ale tymianku w nim też nie
ma. Co do rösti, to faktycznie, większość przepisów mówi o podgotowanych
kartoflach. Ja widziałem osobiście, wprawdzie nie w Zurichu, ale w
Kloten (na lotnisku), jak facet robił na blasze rösti właśnie tak, jak
opisywałem: pół na pół surowe drobno utarte i grubo utarte. Z gotowanych
jednak łatwiej, nie będą się tak rozlatywać.
Grüetzi miteinand
Waldek
|