| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-24 22:51:05
Temat: ida swieta - MAKOWIEC dla tych co nie maja maszynki do miesaBylo o tym jak radzic sobie bez miksera (tez przerabialam np. kopytka dziabane
widelcem) a teraz czas na tych co nie maja maszynki do miesa a lubia makowiec :)
NAJPROSTSZY PRZEPIS NA MAKOWIEC z duuuuuuuuza iloscia maku.
Skladniki:
500g maku
400g cukru
10 jaj
2 lyzki tartej bulki
olejek migdalowy (ja go nie cierpie - wiec nie daje wcale) do smaku - podobno 2
krople
mak spazyc i odsaczyc (jestem niecierpliwa wiec wyciskam go przez sciereczke-
DZIALA)
utrzec kogiel-mogiel i wymieszac go z makiem, dodac bulke i olejek
ubita piane z bialek DELIKATNIE wmieszac lyzka z masa jajkowo-makowo-bulczana.
Piec w duzej tortownicy.
Niestety moze troszke wyciec (teraz nabralam wprawy i to mi sie nie zdaza:
sadze, ze wmiksowanie bialka moze powodowac, ze masa przecieka - stad rada,
zeby ja wmieszac ostroznie).
Zalety:
proste
nie ma klopotu z pulapka na koty i dziury po myszach ;) bo nie ma sie co
rozwarstwiac
szybko sie robi
nie trzeba mlec (purysci jezykowi do pior - nie wiem czy dobra forma)
Wady:
slodkie - zarzut Shreka (nie probowalam z mniejsza iloscia cukru)
trzeba gryzc :D brat dzisiaj zazadal wykalaczek, nitki dentystycznej i plynu do
plukania jamy ustnej)
Moja ocena: 10 na 5 mozliwych, ale ja LUBIE mak w kazdej postaci
Kto zaryzykuje?
Pzdr
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-25 01:06:57
Temat: Re: ida swieta - MAKOWIEC dla tych co nie maja maszynki do miesa
Fiona wrote:
> a teraz czas na tych co nie maja maszynki do miesa a lubia makowiec :)
Polecam ciasto cytrynowe z makiem
115 dag masla
250 ml maki
250 ml cukru
2 duze jajka
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia (albo1+1/2 lyzeczki
amerykanskiego proszku)
3 lyzki maku
1 lyzeczka olejku pomaranczowego
Mala keksowke wysmarowac maslem i oproszyc maka. Piec rozgrzac do
180C/350F. Make wymieszac z proszkiem. W mikserze utrzec maslo z cukrem, dodac
jajka, miksowac 60 sec., dodac make, olejek i mak, i miksowac 3 minuty.
Przelozyc do formy, piec 45-60 min, w zaleznosci od formy, az patyczek
wstawiony w srodek ciasta wyjdzie czysty. Ostudzic w formie 10 min., przelozyc
na talerz. Mak moze byc surowy caly, albo sparzony i zmielony, ale musi byc
suchy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 07:46:31
Temat: Re: ida swieta - MAKOWIEC dla tych co nie maja maszynki do miesa
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:0300.00001122.3fc28b58@newsgate.onet.pl...
> NAJPROSTSZY PRZEPIS NA MAKOWIEC z duuuuuuuuza iloscia maku.
To ja się podepnę pod ten najprostszy przepis ze swoim zdobycznym przepisem.
Maszynki niestety używałam za to nie musiałam nic piec ;-)
0,5 kg maku ( zalane gorącym mlekiem i zmielone dwa razy) Do tego bakalie
( ja dałam śliwki kalif, daktyle, mieszankę orzechow, płatki migałowe,
kandyzowaną skórkę pomar i sok z cytryny) Trochę miodu i cukru ( cukru nie
dodałam , miodu tylko dwie duże łyżki a i tak dla mnie za słodko). Do tego 4
całe jajka. W rondlu rozpuścić margarynę dołożyć mak ( znaczy całą tą
mieszaninę ) i trochę pogotowac na bardzo małym ogniu. Wyłożyć do formy
Można zrobić wersję wzbogaconą tj...
Upiec ( jednak) kruchy spód. Posmarować powidłami.Wyłożyc ten ugotowany mak
z bakaliami i polac polewą
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 09:02:21
Temat: Re: ida swieta - MAKOWIEC dla tych co nie maja maszynki do miesaMoj przepisik jest dla tych, co maja mlynek do mielenia kawy albo choc
nasadke do miksera sluzaca do robienia koktajlu (ja z braku mlynka tak sobie
wlasnie radze).
Skladniki :
1 szklanka maku
niepełna szklanka cukru
1/2 kostki masła (margaryny)
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
3/4 kg winnych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach migdałowy
Suchy mak mielimy w młynku do kawy (partiami). W mikserze ubijamy masło z
żółtkami. Dodajemy cukier po łyżce, dalej ucierając. Do puszystej masy
jajecznej dodajemy zmielony mak, starte na tarce jarzynowej obrane jabłka
(duże oczka), kaszę, kilka kropli zapachu migdałowego, proszek do pieczenia.
Na koniec sztywno ubitą pianę z białek (z łyżką cukru).
Tortownicę (średnią) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułeczką, wlewamy
ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 st. C. Gotowe ciasto możemy polać polewą
czekoladową i posypać platkami migdalowymi.
Pozdrowienia
U
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-26 09:28:08
Temat: Re: ida swieta - MAKOWIEC dla tych co nie maja maszynki do miesaA swoją drogą, nie sądzicie, że fajnie brzmi tytuł.Ciasto się wiąze z
maszynką do mięsa:-)
--
Pozdrawiam,
Wesoła Dziś Patrycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |