| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-17 10:36:35
Temat: iśledziewitam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w occie
z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-17 10:51:22
Temat: Re: iśledzieTutaj znajdziesz masę przepisów na śledzie:
http://pychotka.pl/pychotka/content/category/3/88/60
/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-17 13:33:55
Temat: Re: iśledzie
Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
> occie
> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>
proponuje z dodatkami:
Śledzie Mościckiego
1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
poddusić.
Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu i
ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
"Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
begin 666 clip_image002.gif
M1TE&.#EA`0`*`'<!,2'^&E-O9G1W87)E.B!-:6-R;W-O9G0@3V9
F:6-E`"'Y
<! $```$`+ `````!``$`@ ```(&!@0("3 $`.P``
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-17 13:46:34
Temat: Re: iśledzie
Użytkownik "yuzwa" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
> news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
> > occie
> > z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
> >
> proponuje z dodatkami:
> Śledzie Mościckiego
>
>
>
>
>
>
> 1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić
w
> paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
> poddusić.
te śledzie to też dusimy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-17 16:50:40
Temat: Re: iśledziedzus napisał(a):
> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w occie
> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>
>
proponuje archiwum grupy...
swego czasu temet sledzi byl porzadnie walkowany a przepisow co najmniej
kilkadziesiat sie wtedy pojawilo...
dogma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-17 18:00:39
Temat: Re: iśledzie
Użytkownik "yuzwa" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
> news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
>> occie
>> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>>
> proponuje z dodatkami:
> Śledzie Mościckiego
>
>
>
>
>
>
> 1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
> paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
> poddusić.
>
> Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu
> i ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
> dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
>
> Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
> śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
> sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
> "Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
Cześć!
Ciekawe, że w tym przepisie nie ma gorczycy.
Przeoczenie, czy tak ma być?
Pozdrowienia. Krzysztof. Byle do wiosny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-17 18:00:39
Temat: Re: iśledzie
Użytkownik "yuzwa" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
> news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
>> occie
>> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>>
> proponuje z dodatkami:
> Śledzie Mościckiego
>
>
>
>
>
>
> 1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
> paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
> poddusić.
>
> Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu
> i ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
> dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
>
> Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
> śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
> sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
> "Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
Cześć!
Ciekawe, że w tym przepisie nie ma gorczycy.
Przeoczenie, czy tak ma być?
Pozdrowienia. Krzysztof. Byle do wiosny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-02-17 18:16:14
Temat: Re: iśledzie
> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
> occie
> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
Tu http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=281647
69&v=2&s=0 także
są przepisy.
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-02-17 18:28:48
Temat: Re: iśledzie
Tu http://www.gotowanie.wkl.pl/szukaj.php?key=sledzie&s
zukaj=Szukaj również
znajdziesz coś dla siebie.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-18 23:56:16
Temat: Re: iśledzieOn Fri, 17 Feb 2006 11:36:35 +0100, "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> wrote:
>witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w occie
>z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
Matiasy nie nadaja sie raczej do marynowania - za grube sa, najpierw
octu chlonac nie chca a jak juz wchlona to robi sie gabka z octem...
Do octu to raczej uliki pasuja.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |