Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: iśledzie
Date: Fri, 17 Feb 2006 19:00:39 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <dt530l$j1a$1@inews.gazeta.pl>
References: <dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl> <dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.32.194
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140199422 19498 212.244.32.194 (17 Feb 2006 18:03:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Feb 2006 18:03:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-User: ktabaczynski
X-Antivirus: avast! (VPS 0607-2, 2006-02-16), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260588
Ukryj nagłówki
Użytkownik "yuzwa" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
> news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
>> occie
>> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>>
> proponuje z dodatkami:
> Śledzie Mościckiego
>
>
>
>
>
>
> 1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
> paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
> poddusić.
>
> Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu
> i ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
> dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
>
> Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
> śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
> sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
> "Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
Cześć!
Ciekawe, że w tym przepisie nie ma gorczycy.
Przeoczenie, czy tak ma być?
Pozdrowienia. Krzysztof. Byle do wiosny...
|