Data: 2006-02-17 18:00:39
Temat: Re: iśledzie
Od: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "yuzwa" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dt4jdf$r3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dzus" <dzusUSUŃ@op.pl> napisał w wiadomości
> news:dt490i$bs5$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> witam kupiłem troche śledzi solonych a'la matias i chciałbym sobi e w
>> occie
>> z cebulką zrobić macie jakiś sprawdzony przepis?
>>
> proponuje z dodatkami:
> Śledzie Mościckiego
>
>
>
>
>
>
> 1 kg śledzi, 4 spore marchwie, 3 pietruszki, 1 średni seler pokroić w
> paseczki i dusić w oleju do miękkości. Wkroić 3 cebule i jeszcze chwilę
> poddusić.
>
> Zagotować 1/2 szklanki octu. Wsypać po kilka ziaren czarnego pieprzu
> i ziela angielskiego oraz listek bobkowy. Ostudzić zmieszać z jarzynami
> dodając dwie duże łyżki pasty pomidorowej i łyżeczkę cukru.
>
> Ostudzonym sosem i jarzynami przekładać w glinianym naczyniu warstwę
> śledzi, warstwę jarzyn z sosem. Na wierzchu winny znaleźć się jarzyny w
> sosie.Naczynie wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na trzy dni.
> "Przepis z 1928 r od intendenta z pałacu w Spale".
Cześć!
Ciekawe, że w tym przepisie nie ma gorczycy.
Przeoczenie, czy tak ma być?
Pozdrowienia. Krzysztof. Byle do wiosny...
|