Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jajka

Grupy

Szukaj w grupach

 

jajka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-05-08 18:38:28

Temat: Re: jajka
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:d5lbdr$89d$05$11@news.t-online.com...
, bo na wsi często jeszcze myją, jak
> nie na sprzedaż.

No jak to, a hasło słynne "Rolniku nie myj jaj! Myte jaja psują się
szybciej." nie pomogło? ;)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-05-09 10:42:26

Temat: Re: jajka
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> I drugie pytanie, ile jajko jest w stanie wytrzymać, zanim się zepsuje? W
> lodowce nie zmieszczą się wszystkie, a nie chciał bym zmarnować.
>
Można je przechować nawet przez parę miesięcy w postaci makaronu. Zagniatasz
ciasto tylko z mąki i jajek, bez wody. Normalnie robisz z tego makaron.
Gotowy makaron rozkładasz na czystych posypanych mąką ściereczkach do
wyschnięcia. Pakujesz do płóciennego woreczka. Używasz w miarę potrzeb.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-05-09 14:30:09

Temat: Re: jajka
Od: "Gamon'" <r...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...
> Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?
Zrob paste jajeczna (do kanapek jak znalazl) - pojdzie Ci kilka sztuk.
A reszte...mozesz dostarczyc do mnie ;) ja z kazda iloscia sobie
poradze w pare dni :))))))))))))))

Pozdrawiam,
robal.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-05-10 03:26:59

Temat: Re: jajka
Od: "Pepek z gumy - nieślubny syn wodza Azteków" <p...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Stare przepisy na wypieki z reguły zaczynają się tak:
"weż kopę jaj i ..." albo "weź mendel jaj i ..." :) Szybko by ci zabrakło.
Co do długiego przechowywania to za przykładem "starożytnych" Chińczyków
możesz zakopać je w ziemii i przechowywać przez kilka lat :)

Przede wszystkim omlety - szybko jajek zabraknie. normalny omlet dla 2 osób
robię z 5-8 jajek.

A z mniej znanych przepisów - jajka opiekane w tosterze. Jajko wbite do
przegródki w tosterze lekko posmarowanej tłuszczem - wyciągam najczęściej
jako sadzone z miękkim żółtkiem a jak potrzymam dłużej to z twardym. Wtedy
doskonale pasują kształem jako nadzienie do tostów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-05-12 11:51:55

Temat: Re: jajka
Od: "olka" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...

> Teraz moj problem. Jajka, a dokladniej duzo jajek. Mam rodzinke na wsi, i
> tak sie zlozylo, iz w kuchni lezy mi kolo 60 sztuk.
> Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?

Ajerkoniak ?? (czy jak kto woli likier jajeczny) ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-05-13 22:57:41

Temat: Re: jajka
Od: b...@i...pl (BACIA) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "olka" <o...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, May 12, 2005 1:51 PM
Subject: Re: jajka


>
> Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...
>
> > Teraz moj problem. Jajka, a dokladniej duzo jajek. Mam rodzinke na wsi,
i
> > tak sie zlozylo, iz w kuchni lezy mi kolo 60 sztuk.
> > Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?
>
> Ajerkoniak ?? (czy jak kto woli likier jajeczny) ;-)
>
>
> Znam fajny przepis na super Karpatke .
Do kremu potrzeba 30 żóltek---i problem masz z głowy!!!
Beata


----------------------------------------------------
------------------
Startuj z INTERIA.PL! >>> http://link.interia.pl/f186c

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-05-16 13:49:15

Temat: Re: jajka
Od: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawel Janik <j...@p...onet.pl> napisał(a):
> Waldemar Krzok wrote:
[...]
> > Mycie jajek skutecznie niszczy warstwę ochronną i przyspiesza znacznie
> > psucie się jajek.
> >
> dobrze wiedziec.
> choc prawde mowiac nie wpadl bym na pomysl mycia przed wkladaniem do
> lodówki :).

I ustaw je pionowo grubszym końcem do góry.
pozdr. Jerzy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

garnki?
komunia
Chlebki do podawania gulaszu
Pytanie o jednostke miary
kolendra

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »