| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-05-08 18:38:28
Temat: Re: jajka
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:d5lbdr$89d$05$11@news.t-online.com...
, bo na wsi często jeszcze myją, jak
> nie na sprzedaż.
No jak to, a hasło słynne "Rolniku nie myj jaj! Myte jaja psują się
szybciej." nie pomogło? ;)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-05-09 10:42:26
Temat: Re: jajka>
> I drugie pytanie, ile jajko jest w stanie wytrzymać, zanim się zepsuje? W
> lodowce nie zmieszczą się wszystkie, a nie chciał bym zmarnować.
>
Można je przechować nawet przez parę miesięcy w postaci makaronu. Zagniatasz
ciasto tylko z mąki i jajek, bez wody. Normalnie robisz z tego makaron.
Gotowy makaron rozkładasz na czystych posypanych mąką ściereczkach do
wyschnięcia. Pakujesz do płóciennego woreczka. Używasz w miarę potrzeb.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-05-09 14:30:09
Temat: Re: jajkaCzesc!
Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...
> Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?
Zrob paste jajeczna (do kanapek jak znalazl) - pojdzie Ci kilka sztuk.
A reszte...mozesz dostarczyc do mnie ;) ja z kazda iloscia sobie
poradze w pare dni :))))))))))))))
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-05-10 03:26:59
Temat: Re: jajkaStare przepisy na wypieki z reguły zaczynają się tak:
"weż kopę jaj i ..." albo "weź mendel jaj i ..." :) Szybko by ci zabrakło.
Co do długiego przechowywania to za przykładem "starożytnych" Chińczyków
możesz zakopać je w ziemii i przechowywać przez kilka lat :)
Przede wszystkim omlety - szybko jajek zabraknie. normalny omlet dla 2 osób
robię z 5-8 jajek.
A z mniej znanych przepisów - jajka opiekane w tosterze. Jajko wbite do
przegródki w tosterze lekko posmarowanej tłuszczem - wyciągam najczęściej
jako sadzone z miękkim żółtkiem a jak potrzymam dłużej to z twardym. Wtedy
doskonale pasują kształem jako nadzienie do tostów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-05-12 11:51:55
Temat: Re: jajka
Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...
> Teraz moj problem. Jajka, a dokladniej duzo jajek. Mam rodzinke na wsi, i
> tak sie zlozylo, iz w kuchni lezy mi kolo 60 sztuk.
> Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?
Ajerkoniak ?? (czy jak kto woli likier jajeczny) ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-05-13 22:57:41
Temat: Re: jajka
----- Original Message -----
From: "olka" <o...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, May 12, 2005 1:51 PM
Subject: Re: jajka
>
> Użytkownik "Pawel Janik" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:d5kqh3$7aq$1@news.onet.pl...
>
> > Teraz moj problem. Jajka, a dokladniej duzo jajek. Mam rodzinke na wsi,
i
> > tak sie zlozylo, iz w kuchni lezy mi kolo 60 sztuk.
> > Do czego smacznego mogę użyć takiej ilosci jajek?
>
> Ajerkoniak ?? (czy jak kto woli likier jajeczny) ;-)
>
>
> Znam fajny przepis na super Karpatke .
Do kremu potrzeba 30 żóltek---i problem masz z głowy!!!
Beata
----------------------------------------------------
------------------
Startuj z INTERIA.PL! >>> http://link.interia.pl/f186c
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-05-16 13:49:15
Temat: Re: jajkaPawel Janik <j...@p...onet.pl> napisał(a):
> Waldemar Krzok wrote:
[...]
> > Mycie jajek skutecznie niszczy warstwę ochronną i przyspiesza znacznie
> > psucie się jajek.
> >
> dobrze wiedziec.
> choc prawde mowiac nie wpadl bym na pomysl mycia przed wkladaniem do
> lodówki :).
I ustaw je pionowo grubszym końcem do góry.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |