| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-24 13:38:56
Temat: jak podać banany?Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.
Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-24 13:42:12
Temat: Re: jak podaae banany?** Barbara K. wrote:
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich
> (chyba) smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można
> je podać.
A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
cynamonem, owocami leśnymi itp.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-24 13:46:55
Temat: Re: jak podaa banany?> A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
> cynamonem, owocami leśnymi itp.
Ten cynamon szczególnie mnie kusi... Zastanawiam się, czy takie panierowane
dałoby się usmażyć na zwykłej patelni, tzn. nie na głębokim oleju...
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-24 13:50:00
Temat: Re: jak podaa banany?** Barbara K. wrote:
>> A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
>> cynamonem, owocami leśnymi itp.
> Ten cynamon szczególnie mnie kusi... Zastanawiam się, czy takie
> panierowane dałoby się usmażyć na zwykłej patelni, tzn. nie na
> głębokim oleju...
Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby się
skarmelizował.
Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-24 13:53:14
Temat: Re: jak podaa banany?> Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby się
> skarmelizował.
>
> Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
> http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20
Hmm, wyglądają smakowicie.
A ta panierka to taka "klasyczna", czy obtoczyć banany np. w samej mące?
Coraz bardziej kuszą mnie te banany :-)
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-24 13:54:56
Temat: Re: jak podać banany?Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.
http://www.wikikuchnia.org/wiki/Banany_z_grilla
http://www.wikikuchnia.org/wiki/Sma%C5%BCone_banany
pozdrawiam
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-24 14:16:31
Temat: Re: jak podaa banany?** Barbara K. wrote:
>> Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby
>> się skarmelizował.
>> Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
>> http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20
> Hmm, wyglądają smakowicie.
> A ta panierka to taka "klasyczna", czy obtoczyć banany np. w samej
> mące?
Tzn. nie w tym sensie klasyczna. Taka w której się zamacza rzecz do
smażenia i potem wrzuca do frytkownicy, ja bym dał:
- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 mąki kukurydzianej
- cukier
- odrobinę soli
- można dodać trochę spirytusu aby nie piło oleju
Rozrobić to w wodzie do konsystencji powiedzmy ciasta naleśnikowego,
zamaczać w tym i wrzucać na gorący olej.
> Coraz bardziej kuszą mnie te banany :-)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-24 14:35:40
Temat: Re: jak podać banany?"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.
Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np. czekoladowym.
Banany pokroic wzdloz i namoczyc w ciemnym rumie (ok 2/3 szklanki na 4
banany) na jakas godzinke. Mozna pokroic je na mniejsze kawalki.
Zrobic karmel - potrzeba 1/2 szklanki cukru krystalicznego. Rozgrzac
patelnie (gruba - musi dobrze trzymac cieplo) i posypac cukrem - najlepiej
przez grube sitko coby powstala luzno ulozona warstwa o jednolitej grubosci.
Delikatnie kolysac patelnia aby stopiony cukier wyplywal na powierzchnie.
Uwazac, aby sie nie przypalilo. Karmel jest gotowy gdy calosc ma kolor
jasno-brazowy. Dodac lyzke masla, poczekas az sie rozpusci i wlac rum z
banannami (uwaznie, bo moze sie zapalic...) i smazyc na maly ogniu -
delikatnie obracajac banany - az plyn prawie wyparuje a banany sa miekkie
(ale sie jeszcze nie rozlaza...) Wyjac banany szczypcami, polac karmelem
(jesli sie jakis ostal w patelni) i jesc z dowolnym sosem albo na zimno albo
na cieplo.
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-24 14:59:03
Temat: Re: jak podać banany?> Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
> wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np.
> czekoladowym.
> ...
Dzięki. Znalazłam, tylko trochę się zagapiłam, bo truskawki u nas już się
kończą :-(
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-24 19:31:55
Temat: Re: jak podać banany?Dzięki wszystkim. Dzisiaj zrobiłam wersję z wiórkami kokosowymi, ale
następnym razem pokombinuję z resztą przepisów.
Pozdrawiam
Barbara i Maleńka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |