Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak podać banany?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak podać banany?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-24 13:38:56

Temat: jak podać banany?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.

Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-24 13:42:12

Temat: Re: jak podaae banany?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich
> (chyba) smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można
> je podać.

A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
cynamonem, owocami leśnymi itp.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-24 13:46:55

Temat: Re: jak podaa banany?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
> cynamonem, owocami leśnymi itp.

Ten cynamon szczególnie mnie kusi... Zastanawiam się, czy takie panierowane
dałoby się usmażyć na zwykłej patelni, tzn. nie na głębokim oleju...

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-24 13:50:00

Temat: Re: jak podaa banany?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

>> A np. frytowane w panierce, można podać z syropem truskawkowym,
>> cynamonem, owocami leśnymi itp.

> Ten cynamon szczególnie mnie kusi... Zastanawiam się, czy takie
> panierowane dałoby się usmażyć na zwykłej patelni, tzn. nie na
> głębokim oleju...

Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby się
skarmelizował.

Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-24 13:53:14

Temat: Re: jak podaa banany?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby się
> skarmelizował.
>
> Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
> http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20

Hmm, wyglądają smakowicie.
A ta panierka to taka "klasyczna", czy obtoczyć banany np. w samej mące?

Coraz bardziej kuszą mnie te banany :-)

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-24 13:54:56

Temat: Re: jak podać banany?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.

http://www.wikikuchnia.org/wiki/Banany_z_grilla

http://www.wikikuchnia.org/wiki/Sma%C5%BCone_banany

pozdrawiam

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-24 14:16:31

Temat: Re: jak podaa banany?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

>> Pewnie i się da, można by jeszcze podczas smażenia dodać cukru coby
>> się skarmelizował.

>> Klasyczne to jednak z frytkownicy z odpowiednią panierką:
>> http://images.google.com/images?q=fried+banana&svnum
=50&hl=en&lr=lang_en|lang_pl&start=20&sa=N&ndsp=20

> Hmm, wyglądają smakowicie.
> A ta panierka to taka "klasyczna", czy obtoczyć banany np. w samej
> mące?

Tzn. nie w tym sensie klasyczna. Taka w której się zamacza rzecz do
smażenia i potem wrzuca do frytkownicy, ja bym dał:

- 3/4 mąki pszennej
- 1/4 mąki kukurydzianej
- cukier
- odrobinę soli
- można dodać trochę spirytusu aby nie piło oleju

Rozrobić to w wodzie do konsystencji powiedzmy ciasta naleśnikowego,
zamaczać w tym i wrzucać na gorący olej.

> Coraz bardziej kuszą mnie te banany :-)

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-24 14:35:40

Temat: Re: jak podać banany?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.

Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np. czekoladowym.

Banany pokroic wzdloz i namoczyc w ciemnym rumie (ok 2/3 szklanki na 4
banany) na jakas godzinke. Mozna pokroic je na mniejsze kawalki.
Zrobic karmel - potrzeba 1/2 szklanki cukru krystalicznego. Rozgrzac
patelnie (gruba - musi dobrze trzymac cieplo) i posypac cukrem - najlepiej
przez grube sitko coby powstala luzno ulozona warstwa o jednolitej grubosci.
Delikatnie kolysac patelnia aby stopiony cukier wyplywal na powierzchnie.
Uwazac, aby sie nie przypalilo. Karmel jest gotowy gdy calosc ma kolor
jasno-brazowy. Dodac lyzke masla, poczekas az sie rozpusci i wlac rum z
banannami (uwaznie, bo moze sie zapalic...) i smazyc na maly ogniu -
delikatnie obracajac banany - az plyn prawie wyparuje a banany sa miekkie
(ale sie jeszcze nie rozlaza...) Wyjac banany szczypcami, polac karmelem
(jesli sie jakis ostal w patelni) i jesc z dowolnym sosem albo na zimno albo
na cieplo.

--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-24 14:59:03

Temat: Re: jak podać banany?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
> wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np.
> czekoladowym.
> ...

Dzięki. Znalazłam, tylko trochę się zagapiłam, bo truskawki u nas już się
kończą :-(

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-24 19:31:55

Temat: Re: jak podać banany?
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki wszystkim. Dzisiaj zrobiłam wersję z wiórkami kokosowymi, ale
następnym razem pokombinuję z resztą przepisów.

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jaki zakupic sprzet zeby mechanicznie zrobic KLUSKI SLASKIE
wino z porzeczek
Czyszczenie ekspresu cisnieniowego
golonka po bawarsku
Wiśniówka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »