Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!cyclone1.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc06.POSTED!0131c4
21!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl>
Subject: Re: jak podać banany?
Lines: 26
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
Message-ID: <0V4xg.10346$2u4.1581@trnddc06>
Date: Mon, 24 Jul 2006 14:35:40 GMT
NNTP-Posting-Host: 71.246.83.181
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc06 1153751740 71.246.83.181 (Mon, 24 Jul 2006 10:35:40 EDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jul 2006 10:35:40 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273945
Ukryj nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.
Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np. czekoladowym.
Banany pokroic wzdloz i namoczyc w ciemnym rumie (ok 2/3 szklanki na 4
banany) na jakas godzinke. Mozna pokroic je na mniejsze kawalki.
Zrobic karmel - potrzeba 1/2 szklanki cukru krystalicznego. Rozgrzac
patelnie (gruba - musi dobrze trzymac cieplo) i posypac cukrem - najlepiej
przez grube sitko coby powstala luzno ulozona warstwa o jednolitej grubosci.
Delikatnie kolysac patelnia aby stopiony cukier wyplywal na powierzchnie.
Uwazac, aby sie nie przypalilo. Karmel jest gotowy gdy calosc ma kolor
jasno-brazowy. Dodac lyzke masla, poczekas az sie rozpusci i wlac rum z
banannami (uwaznie, bo moze sie zapalic...) i smazyc na maly ogniu -
delikatnie obracajac banany - az plyn prawie wyparuje a banany sa miekkie
(ale sie jeszcze nie rozlaza...) Wyjac banany szczypcami, polac karmelem
(jesli sie jakis ostal w patelni) i jesc z dowolnym sosem albo na zimno albo
na cieplo.
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1
|