Data: 2006-07-24 14:35:40
Temat: Re: jak podać banany?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:ea2igr$lld$1@opal.icpnet.pl...
> Macie może jakiś pomysł na banany na ciepło? Myślałam o takich (chyba)
> smażonych, czy pieczonych, ale nie bardzo wiem z czym można je podać.
Zrob karmelizowane i polej dowolnym sosem (truskawkowy na winie jest
wspanialy - poszukaj w archiwum, podawalem niedawno) albo np. czekoladowym.
Banany pokroic wzdloz i namoczyc w ciemnym rumie (ok 2/3 szklanki na 4
banany) na jakas godzinke. Mozna pokroic je na mniejsze kawalki.
Zrobic karmel - potrzeba 1/2 szklanki cukru krystalicznego. Rozgrzac
patelnie (gruba - musi dobrze trzymac cieplo) i posypac cukrem - najlepiej
przez grube sitko coby powstala luzno ulozona warstwa o jednolitej grubosci.
Delikatnie kolysac patelnia aby stopiony cukier wyplywal na powierzchnie.
Uwazac, aby sie nie przypalilo. Karmel jest gotowy gdy calosc ma kolor
jasno-brazowy. Dodac lyzke masla, poczekas az sie rozpusci i wlac rum z
banannami (uwaznie, bo moze sie zapalic...) i smazyc na maly ogniu -
delikatnie obracajac banany - az plyn prawie wyparuje a banany sa miekkie
(ale sie jeszcze nie rozlaza...) Wyjac banany szczypcami, polac karmelem
(jesli sie jakis ostal w patelni) i jesc z dowolnym sosem albo na zimno albo
na cieplo.
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1
|