Data: 2006-07-26 18:05:55
Temat: Re: jak podać banany?
Od: "Dominika" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:ea376n$g1g$1@opal.icpnet.pl...
> Dzięki wszystkim. Dzisiaj zrobiłam wersję z wiórkami kokosowymi, ale
> następnym razem pokombinuję z resztą przepisów.
>
> Pozdrawiam
> Barbara i Maleńka
>
24 sztuki
czas przygotowania 30 minut
4 duże banany, sok z 1 cytryny
szczypta chili w proszku lub parę kropli tabasco
3 łyżki rumu ( najlepiej białego) lub koniaku
4 łyżki ostrego ketchupu
24 cienkie plasterki wędzonego boczku
1.
Banany obrać ze skórki, każdy pokroić na 6 kawałków. Sok z cytryny wymieszać
z alkoholem i chili - do tak przygotowanej marynaty włożyć owoce, przykryć
i odstawić na 2 godziny, aby przeszły smakiem zalewy.
2.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.. Plastry
boczku posmarować cienko ketchupem, owinąć kawałki bananów ( ja zapinam je
wykałaczkami) Ułożyć owoce na blasze i posmarować resztą ketchupu z wierzchu
( do ketchupu można dodać łyżeczkę ciemnego miodu). Piec około 15 minut
w tem.225 st.,aż boczek będzie chrupiący. Podawać gorące.
Smacznego!
Dominika.
|