« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-05 21:01:59
Temat: jak sie robi jogurtPewnie dla was banalne pytanko moi kochani, ale mnie jakies zacmienie na
czaszke zwitalo i mimo ze kolezanka robila i mowila mi przepisik nie
pamietamj ak sie robi jogurcik.Mam nadzieje ze podzielicie sie
przepisikiem)))
Pozdrowka
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-06 07:15:27
Temat: Re: jak sie robi jogurt
Użytkownik Rob <c...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:al8gog$pmh$...@n...onet.pl...
> Pewnie dla was banalne pytanko moi kochani, ale mnie jakies zacmienie na
> czaszke zwitalo i mimo ze kolezanka robila i mowila mi przepisik nie
> pamietamj ak sie robi jogurcik.Mam nadzieje ze podzielicie sie
> przepisikiem)))
> Pozdrowka
> Ala
>
> przegotowac litr mleka, poczekac, az przestygnie do okolo 40 stopni (jak
wlozysz palec to jest bardzo cieple, ale juz nie parzy), wrzucic jogurt
naturalny (najlepiej jakis bez konserwantow - ja robilam z Danona),
zamieszac, przykryc i odstawic w cieple miejsce ma kilka godzin (zima klade
na noc kolo kaloryfera), rano jogurt jest juz gesty. Mozna dodac owoce.
smacznego
Nina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 09:16:31
Temat: Re: jak sie robi jogurtDzieki wielkie,po pracy zabieram sie za robote))))
Pozdrawiam
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 11:24:11
Temat: Re: jak sie robi jogurt [P]Przepis wziety ze strony Kingi Błaszczyk-Wójcickiej http://uczta.vege.pl/
"Moja rodzina dawno zapomniała, jak smakuje jogurt kupowany w sklepie. Ten
zrobiony w domu jest smaczniejszy, zdrowszy i dużo tańszy.
A robi się bardzo prosto.
DOMOWY JOGURT
2 litry mleka (najlepiej 3,2 proc. tłuszczu)
1/2 szkl. naturalnego jogurtu
Wybierz jak najświeższy gesty jogurt, w którego składzie nie ma żelatyny i
konserwantów.
Zagotuj mleko i schłódź je do temperatury ok. 45 st. C. Jeżeli nie masz
termometru, możesz sprawdzić to w prosty sposób: włóż do mleka palec na
około 10 sekund. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie parzyć. Zmieszaj
jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj,
przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce.
Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się
rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się aby temperatura mleka w
tym czasie nie spadała. Owiń garnek ręcznikiem i postaw obok źródła ciepła,
ja stawiam go koło kaloloryfera. Nie ruszaj garnka.
Najwygodniej jest nastawiać jogurt na noc. Po ośmiu godzinach jogurt
powinien być gotowy. Trzymaj go w lodówce, aby nie skwaśniał. Jest dobry
przez cztery - pięć dni.
Następny jogurt możesz już robić korzystając z własnego zaczynu.
Do wszystkich dzisiejszych przepisów można używać również jogurtu kupnego."
Pozdrawiam
Aldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 11:26:14
Temat: Re: jak sie robi jogurt> > przegotowac litr mleka, poczekac, az przestygnie do okolo 40 stopni (jak
> wlozysz palec to jest bardzo cieple, ale juz nie parzy), wrzucic jogurt
> naturalny (najlepiej jakis bez konserwantow - ja robilam z Danona),
> zamieszac, przykryc i odstawic w cieple miejsce ma kilka godzin (zima klade
> na noc kolo kaloryfera), rano jogurt jest juz gesty. Mozna dodac owoce.
Mozesz to tez nazywac kefirem..
--
pozdrowienia
Leszek Pawlisz, Krakow
0501 58 66 90
l...@p...pl
--
Dicere non est facere
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-06 12:09:46
Temat: Re: jak sie robi jogurt>
> Mozesz to tez nazywac kefirem..
no co Ty, przeciez jogurt powstaje dzieki bakteriom a kefir dziki grzybom,
wiec to nie to samo.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |