Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aldek" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak sie robi jogurt [P]
Date: Fri, 6 Sep 2002 13:24:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <ala393$q5l$1@news2.tpi.pl>
References: <al8gog$pmh$1@news.onet.pl> <al9kik$sat$1@news.tpi.pl>
<al9rpq$c84$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa150.chocianow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031311461 26805 217.98.150.150 (6 Sep 2002 11:24:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Sep 2002 11:24:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124046
Ukryj nagłówki
Przepis wziety ze strony Kingi Błaszczyk-Wójcickiej http://uczta.vege.pl/
"Moja rodzina dawno zapomniała, jak smakuje jogurt kupowany w sklepie. Ten
zrobiony w domu jest smaczniejszy, zdrowszy i dużo tańszy.
A robi się bardzo prosto.
DOMOWY JOGURT
2 litry mleka (najlepiej 3,2 proc. tłuszczu)
1/2 szkl. naturalnego jogurtu
Wybierz jak najświeższy gesty jogurt, w którego składzie nie ma żelatyny i
konserwantów.
Zagotuj mleko i schłódź je do temperatury ok. 45 st. C. Jeżeli nie masz
termometru, możesz sprawdzić to w prosty sposób: włóż do mleka palec na
około 10 sekund. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie parzyć. Zmieszaj
jogurt ze szklanką ciepłego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj,
przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce.
Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się
rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się aby temperatura mleka w
tym czasie nie spadała. Owiń garnek ręcznikiem i postaw obok źródła ciepła,
ja stawiam go koło kaloloryfera. Nie ruszaj garnka.
Najwygodniej jest nastawiać jogurt na noc. Po ośmiu godzinach jogurt
powinien być gotowy. Trzymaj go w lodówce, aby nie skwaśniał. Jest dobry
przez cztery - pięć dni.
Następny jogurt możesz już robić korzystając z własnego zaczynu.
Do wszystkich dzisiejszych przepisów można używać również jogurtu kupnego."
Pozdrawiam
Aldek
|