« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-04 17:17:31
Temat: jak to sie robi???witam
czy ktos moze wie jak sie robi "po domowemu" ziemniaki w kiszce??? mozna ja
kupic w sklepach miesnych ale ja chcialabym sprobowac zrobic cos takiego w
domu, moze niekoniecznie we flaku, ale np. w brytfannie. wiem jedynie ze
ziemniaki sa tam tarkowane:))ale nic poza tym.
z gory wielkie dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-04 18:04:15
Temat: Re: jak to sie robi???On Tue, 4 Apr 2006 19:17:31 +0200, "komorowa"
<k...@i...net.pl> wrote:
>czy ktos moze wie jak sie robi "po domowemu" ziemniaki w kiszce??? mozna ja
>kupic w sklepach miesnych ale ja chcialabym sprobowac zrobic cos takiego w
>domu, moze niekoniecznie we flaku, ale np. w brytfannie. wiem jedynie ze
>ziemniaki sa tam tarkowane:))ale nic poza tym.
Kiszka ziemniaczana:
2 kg ziemniaków, 4 dag maki, 6 dag cebuli, 10 dag skwarek z boczku lub
sloniny, sol, pieprz majeranek, 3 kawalki jelita dlug. ok. 40 cm
Ziemniaki zetrzec na tarce, osolic dodac przyprawy, make, cebule,
skwarki.
Dobrze wymieszac i nadziac jelita. Slonine pokroic na plasterki i
polozyc na blasze.
Kiszki wstawic do piekarnika i piec ok. 2 godz, az nabiora
zlocistobrazowego koloru.
Vedarai - czyli kiszka litewska:
! kg ziemniakow, 20 dag wedzonej sloniny lub boczku, 2 jajka, 2 duze
cebule, sol, pieprz
Zrodlo: "Kuchnia Podlaska w rozhoworach i recepturach opisana"
Smacznego,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-04 20:58:32
Temat: Re: jak to sie robi???
> Smacznego,
> Marek
Dziekuje, dziekuje, dziekuje!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-04 21:49:09
Temat: Re: jak to sie robi???
Tutaj znajdziesz dokładny przepis:
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/457/104/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-05 18:30:56
Temat: Re: jak to sie robi???
Użytkownik "komorowa" <k...@i...net.pl> napisał w wiadomości
news:e0u9nc$otd$1@news.onet.pl...
> witam
>
> czy ktos moze wie jak sie robi "po domowemu" ziemniaki w kiszce??? mozna
> ja kupic w sklepach miesnych ale ja chcialabym sprobowac zrobic cos
> takiego w domu, moze niekoniecznie we flaku, ale np. w brytfannie. wiem
> jedynie ze ziemniaki sa tam tarkowane:))ale nic poza tym.
Opis jest tu:
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+st
ole/kiszka.htm
Pozdrawiam. B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |