« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-04 14:50:20
Temat: rostbefNo właśnie jak to przyprawić ile piec itp.? Zachciało mi się dzisiaj steków
i stojąc w kolejce po polędwice zauważyłam coś takiego jak rostbef. Kupiłam
polędwicę no i to coś co kusiło a teraz nie wiem jak to zrobić. W Ikei coś
takiego podają. A ja chciałabym zrobić sama tylko wiedzy brak jak, a
przepisów dużo.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-04 15:20:20
Temat: Re: rostbef
Le mardi 4 avril 2006 ŕ 16:50:20, dans <e0u146$41q$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> No właśnie jak to przyprawić ile piec itp.? Zachciało mi się dzisiaj steków
> i stojąc w kolejce po polędwice zauważyłam coś takiego jak rostbef. Kupiłam
> polędwicę no i to coś co kusiło a teraz nie wiem jak to zrobić. W Ikei coś
> takiego podają. A ja chciałabym zrobić sama tylko wiedzy brak jak, a
> przepisów dużo.
Natrzec olejem, wstawic do goracego piekarnika liczac 15 min / 0,5 kg
miesa. Po uplynieciu tego czasu zostawic mieso kilka minut w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po wyjeciu z piekarnika kroic ostrym nozem w jak najciensze plastry i
podawac.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-04 19:39:12
Temat: Re: rostbef
> Natrzec olejem, wstawic do goracego piekarnika liczac 15 min / 0,5 kg
> miesa. Po uplynieciu tego czasu zostawic mieso kilka minut w
> piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
>
> Po wyjeciu z piekarnika kroic ostrym nozem w jak najciensze plastry i
> podawac.
>
>
> Ewcia
>
Mam rozumieć, że żadnych przypraw mam nie używać. Ewciu dzięki tobie schodzą
się do mnie "tłumy" na steki. Więc trochę ślepo Ci ufam przynajmniej
odnośnie krwistej wołowiny. No i co to znaczy gorący piekarnik.
Anet i Bacardi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-04 19:47:54
Temat: Re: rostbef
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:e0u146$41q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No właśnie jak to przyprawić ile piec itp.? Zachciało mi się dzisiaj
steków
> i stojąc w kolejce po polędwice zauważyłam coś takiego jak rostbef.
Kupiłam
> polędwicę no i to coś co kusiło a teraz nie wiem jak to zrobić. W Ikei coś
> takiego podają. A ja chciałabym zrobić sama tylko wiedzy brak jak, a
> przepisów dużo.
Witam
Moja mama to na rostbefie gotowala rosol. Ja tez. Kiedys rostbef byl dosyc
tlusty i tani. Teraz jest chudy, drogi i w obwodzie jakby mniejszy. U mnie
kosztuje 26 zl/kg, a widzialem nawet po 36,-. Dlatego z wolowiny kupuje
antrykot.
Z rostbefu /z plastrow/ wychodza dobre "steki" wolowe, smazone.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-04 19:50:20
Temat: Re: rostbef
> Szczerze mowiac/piszac to pierwszy raz slysze, ze steki robi sie w
> piekarniku...ale jak smakuja to zycze smacznego.
> Pozdr
> maf
>
No tak trochę namieszałam (bacardi winne). Steki na patelni a piekarnik
tyczył czego innego (rostbef).
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-04 19:50:56
Temat: Re: rostbef
Le mardi 4 avril 2006 ŕ 21:39:12, dans <e0ui4h$5o0$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> Natrzec olejem, wstawic do goracego piekarnika liczac 15 min / 0,5 kg
>> miesa. Po uplynieciu tego czasu zostawic mieso kilka minut w
>> piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
> Mam rozumieć, że żadnych przypraw mam nie używać.
Mozesz rtoche posolic i popieprzyc, ale po posmarowaniu olejem. Co
poniektorzy szpikuja troche rostbef slupkami czosnku, co nie jest samo
w sobie zle, ale ja wole bez.
> Ewciu dzięki tobie schodzą
> się do mnie "tłumy" na steki.
Cudnie :)
> Więc trochę ślepo Ci ufam przynajmniej
> odnośnie krwistej wołowiny. No i co to znaczy gorący piekarnik.
Tak, dobrze rozgrzany (180-200 C°). I koniecznie zostawic w cieplym
po upieczeniu przez kilka minut, dzieki temu stopien upieczenia
(skorka przypieczona i krwisty srodek) sie homogenizuje.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-04 19:53:03
Temat: Re: rostbef
> Moja mama to na rostbefie gotowala rosol. Ja tez. Kiedys rostbef byl dosyc
> tlusty i tani. Teraz jest chudy, drogi i w obwodzie jakby mniejszy. U mnie
> kosztuje 26 zl/kg, a widzialem nawet po 36,-. Dlatego z wolowiny kupuje
> antrykot.
> Z rostbefu /z plastrow/ wychodza dobre "steki" wolowe, smazone.
> Pozdr
> maf
>
>
A ja steki to z polędwicy lubię. A rostbef to podobał mi się w jakimś
programie (pieczony w całości) I ja też chcę. A czy polubię to insza sprawa.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-04 19:54:29
Temat: Re: rostbef
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:e0ui4h$5o0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Mam rozumieć, że żadnych przypraw mam nie używać. Ewciu dzięki tobie
schodzą
> się do mnie "tłumy" na steki. Więc trochę ślepo Ci ufam przynajmniej
> odnośnie krwistej wołowiny. No i co to znaczy gorący piekarnik.
>
> Anet i Bacardi
Szczerze mowiac/piszac to pierwszy raz slysze, ze steki robi sie w
piekarniku...ale jak smakuja to zycze smacznego.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-04 19:56:09
Temat: Re: rostbef
Le mardi 4 avril 2006 ? 21:54:29, dans <e0uij7$74l$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Szczerze mowiac/piszac to pierwszy raz slysze, ze steki robi sie w
> piekarniku...ale jak smakuja to zycze smacznego.
Mozna robic steki w piekarniku z tego co sie chyba nazywa T-bone (bardzo
gruby kotlet z koscia, za gruby aby usmazyc na patelni), potem sie od
owego odcina plastry w poprzek.
Ale Anet akurat mowila o stekach i jednoczesnie o rostbefie, stad
lekkie zamieszanie...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-05 00:21:33
Temat: Re: rostbefEwa (siostra Ani) N. wrote:
> Le mardi 4 avril 2006 ŕ 21:54:29, dans <e0uij7$74l$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>
>
>>Szczerze mowiac/piszac to pierwszy raz slysze, ze steki robi sie w
>>piekarniku...ale jak smakuja to zycze smacznego.
>
>
> Mozna robic steki w piekarniku z tego co sie chyba nazywa T-bone (bardzo
> gruby kotlet z koscia, za gruby aby usmaz
O nie, nigdy nie T-bone - to zbyt dobry stek, i nie kroi sie go w
plasterki, tylko podaje w calosci. Myslisz chyba o London Broil, ten
mozna robic pod opiekaczem w piekarniku i kroic w plastry, za duzy na
patelnie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |