« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-18 18:42:18
Temat: jak zrobić?
Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
mae
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-19 08:41:00
Temat: Re: jak zrobić?
mae napisał(a) w wiadomości: <8didl8$2ht$1@sklad.atcom.net.pl>...
>
>Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
>mae
Nie wiem o jakiego rodzaju twarog ci chodzi. Jednakze bardzo dobry jest
śrikhand, serek o konsystencji serka homogenizowanego- czyli nie jest to
typowy twaróg. Jogurt wylewasz na sitko przykryte ściereczka (nie gazą, ma
to być dosyć gęsta ściereczka). Potem zostawiasz na kilka godzin- im dłużej
trzymasz, tym bardziej gęsty będzie serek. Możesz potem dodać przyprawy,
zioła, lub zrobić go na słodko...z cukrem pudrem, skórką z cytryny,
wanilią.etc..Smacznego. Ewentualnie jeśli chcesz napiszę o zwykłym twarogu
Pozdrowienia
Roska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-19 08:54:59
Temat: Re: jak zrobić?> Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
Opisze Ci jak ja robie
Jesli chce miec delikatniejszy, to do zsiadlego mleka dolewam drugie
tyle mleka swiezego gotujacego sie i czekam az oddzieli sie serwatka,
potem na sito lub gaze, zeby odcieklo. Jesli nie mam wystarczajacej
ilosci mleka swiezego, podgrzewam mleko zsiadle, az wytworzy sie
serwatka i dalej tak samo. Przy drugim sposobie twarog wychodzi
"ostrzejszy" Ulka
--
Przyznajemy się do niskich cen - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-19 09:58:53
Temat: Re: jak zrobić?Napisz proszę o zwykłym, chodzi mi o to co się z nim robi jak oddzieli się
go na sciereczce, czy odparowuje sie go itd.?
mae
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-19 11:14:25
Temat: Re: jak zrobić?On Wed, 19 Apr 2000 11:58:53 +0200, "mae" <m...@p...pl> wrote:
>Napisz proszę o zwykłym, chodzi mi o to co się z nim robi jak oddzieli się
>go na sciereczce, czy odparowuje sie go itd.?
Cala sztuka zrobienia twarogu polega na jego zaparzeniu. Jak
sprubujesz odiskac zwykle zsiadle mleko przez lniana scierke to
wiekszosc ci wylezie - za malo sciete bialko. I w tym celu nalezy to
lekko podgrzac - niestety dokladnych danych nie podam, w zyciu nie
warzylem sera... Jak przygrzejesz za slabo - twarog wyjdzie wodnisty,
mazisty i nie bedzie sie chcial odcisnac. Jak przygrzejesz za mocno -
wyjdzie twardy suchy wior. Trzeba trafic.
Odciska sie w scierce lub specjalnym woreczku z lnianej tkaniny -
zwyczajowo woreczek ma ksztalt trojkatny, wlewa sie ogrzane uprzednio
zsiadle mleko i skreca od gory wyciskajac serwatke. Po odcisnieciu
tego co raczylo dac sie odcisnac skrecaniem szmaty wklada sie worek w
praske do sera (w domowych warunkach - miedzy dwie deski do miesa) i
sciska dalej - nadajac serkowi plaski trojkatny ksztalt (i pozbawiajac
go dalszej czesci wody).
I to wszystko - a cala tajemnica lezy na wyczuciu wlasciwego stanu
zakwaszenia mleka i wlasciwym jego podgrzaniu.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-26 09:11:11
Temat: Re: jak zrobić?mae wrote:
>
> Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
> mae
zagotować i odcedzić/odcisnąć przez ściereczkę (najlepiej lnianą), albo
przez kilkukrotnie złożoną gazę :)
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-27 13:26:46
Temat: Re: jak zrobić?l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak) writes:
> Cala sztuka zrobienia twarogu polega na jego zaparzeniu. Jak
> sprubujesz odiskac zwykle zsiadle mleko przez lniana scierke to
> wiekszosc ci wylezie - za malo sciete bialko. I w tym celu nalezy to
> lekko podgrzac - niestety dokladnych danych nie podam, w zyciu nie
> warzylem sera... Jak przygrzejesz za slabo - twarog wyjdzie
> wodnisty, mazisty i nie bedzie sie chcial odcisnac. Jak przygrzejesz
> za mocno - wyjdzie twardy suchy wior. Trzeba trafic. Odciska sie w
> scierce lub specjalnym woreczku z lnianej tkaniny - zwyczajowo
> woreczek ma ksztalt trojkatny, wlewa sie ogrzane uprzednio zsiadle
> mleko i skreca od gory wyciskajac serwatke. Po odcisnieciu tego co
> raczylo dac sie odcisnac skrecaniem szmaty wklada sie worek w praske
> do sera (w domowych warunkach - miedzy dwie deski do miesa) i sciska
> dalej - nadajac serkowi plaski trojkatny ksztalt (i pozbawiajac go
> dalszej czesci wody).
U mnie w domu podgrzewalo sie zsiadle mleko w lazni wodnej (tzn.
wsadzalo kubki z mlekiem do garnka z ciepla woda, i rzeczywiscie,
trzeba uwazac, zeby nie przasadzic z grzaniem), a potem sie odcedzalo
na gestym sitku. I juz. Osobiscie wole taki twarozek ze spora
zawartoscia wody niz wycisniety do sucha bialy serek...
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-27 18:23:22
Temat: Re: jak zrobić?
Michal R. Hoffmann <m...@k...org.pl> wrote in message
news:3906B2AF.9F8B7D63@knm.org.pl...
> mae wrote:
> >
> > Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
> > mae
> zagotować i odcedzić/odcisnąć przez ściereczkę (najlepiej lnianą), albo
> przez kilkukrotnie złożoną gazę :)
>
> --
> misiek
>
> *** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
> *** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
> *** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
> *** -= member of: KNM, ZUKiH, HCKU =- | POLAND ***
> ----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-27 18:27:21
Temat: Re: jak zrobić?
Michal R. Hoffmann <m...@k...org.pl> wrote in message
news:3906B2AF.9F8B7D63@knm.org.pl...
> mae wrote:
> >
> > Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?
> > mae
> zagotować i odcedzić/odcisnąć przez ściereczkę (najlepiej lnianą), albo
> przez kilkukrotnie złożoną gazę :)
>
> --
> misiek
>
Armenczycy robia serek z jogurtu, nazywa sie leibini. Jogurt wrzucic na
bardzo geste sitko, zeby odciekl plyn...Po paru godzinach ma sie serek .
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |