Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!not-for-ma
il
From: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobić?
Date: 27 Apr 2000 15:26:46 +0200
Organization: Warsaw University, Physics Department
Lines: 24
Message-ID: <2...@c...fuw.edu.pl>
References: <8didl8$2ht$1@sklad.atcom.net.pl> <wieL4.16921$hK2.339362@news.tpnet.pl>
<8dk3ch$6g6$1@sklad.atcom.net.pl> <3...@n...nask.pl>
NNTP-Posting-Host: cclan.fuw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
X-Trace: h1.uw.edu.pl 956841891 937 193.0.81.21 (27 Apr 2000 13:24:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 27 Apr 2000 13:24:51 GMT
User-Agent: Gnus/5.0802 (Gnus v5.8.2) Emacs/20.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27432
Ukryj nagłówki
l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak) writes:
> Cala sztuka zrobienia twarogu polega na jego zaparzeniu. Jak
> sprubujesz odiskac zwykle zsiadle mleko przez lniana scierke to
> wiekszosc ci wylezie - za malo sciete bialko. I w tym celu nalezy to
> lekko podgrzac - niestety dokladnych danych nie podam, w zyciu nie
> warzylem sera... Jak przygrzejesz za slabo - twarog wyjdzie
> wodnisty, mazisty i nie bedzie sie chcial odcisnac. Jak przygrzejesz
> za mocno - wyjdzie twardy suchy wior. Trzeba trafic. Odciska sie w
> scierce lub specjalnym woreczku z lnianej tkaniny - zwyczajowo
> woreczek ma ksztalt trojkatny, wlewa sie ogrzane uprzednio zsiadle
> mleko i skreca od gory wyciskajac serwatke. Po odcisnieciu tego co
> raczylo dac sie odcisnac skrecaniem szmaty wklada sie worek w praske
> do sera (w domowych warunkach - miedzy dwie deski do miesa) i sciska
> dalej - nadajac serkowi plaski trojkatny ksztalt (i pozbawiajac go
> dalszej czesci wody).
U mnie w domu podgrzewalo sie zsiadle mleko w lazni wodnej (tzn.
wsadzalo kubki z mlekiem do garnka z ciepla woda, i rzeczywiscie,
trzeba uwazac, zeby nie przasadzic z grzaniem), a potem sie odcedzalo
na gestym sitku. I juz. Osobiscie wole taki twarozek ze spora
zawartoscia wody niz wycisniety do sucha bialy serek...
MJ
|