Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zrobic sarnine??????

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak zrobic sarnine??????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-21 03:17:16

Temat: jak zrobic sarnine??????
Od: "jezyn" <j...@d...com> szukaj wiadomości tego autora

Moze ktos zna dobry sposob przyrzadzenia sarninki???dziekuje z gory..


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-22 11:59:22

Temat: Re: jak zrobic sarnine??????
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik jezyn <j...@d...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...prserv.net...
> Moze ktos zna dobry sposob przyrzadzenia sarninki???dziekuje z
gory..
A co chcesz zrobić? Udziec w w smietanie? pieczen naturalna (udziec)?
zrazy po mysliwsku (karkowka)? ragout (okrawki)? paprykarz (lopatka)?
zeberka na zimno?
Pieczen lub comber sarni pieczony
ok. 1,5 kg lopatki bez kosci lub comber z koscia
kilka plastrow sloniny2 lyzki smalcu
po kilka ziaren jalowca i pieprzu, sol
zaprawa :
marchewka, cebula, pietruszka, seler, lyzka oleju, lyzka octu, kilka ziaren
ziela angielskiego, listek bobkowy, lyzeczka cukru
Mieso obrac z blon i usunac sciegna. Zaprawa : marchew, pietruszke i seler
zetrzec na tarce, cebule pokroic w poltalarki, dodac pokruszone przyprawy,
olej, cukier i ugniatac reka, az puszcza sok. Przygotowane mieso oblozyc
zaprawa, ulozyc w dopasowanej wielkoscia kamiennej (szklanej) misce i
odstawic do lodowki na 2-3 dni. Po tym czasie usunac zaprawe, natrzec mieso
sola, pieprzem i utluczonym jalowcem, naszpikowac slonina. W brytfance
rozgrzac tluszcz, wlozyc mieso, polac tluszczem i wstawic do goracego
piekarnika. Piec ok. 2 godzin, polewajac tluszczem z pieczenia. Wyparowany
sos uzupelniac woda. Gdy mieso jest upieczone i miekkie,pokroic je : pieczen
w poprzek wlokien na cienkie plastry, ktore w kolejnosci krajania ulozyc na
podluznympolmisku, a z combra skrajac mieso z obu stron kosci i podzielic na
dosc grube, nieco skosne kawalki, ktore zlozyc w calosc na kosci. Podawac
polane tluszczem z pieczenia, z ziemniakami, sliwkami w occie, czerwona
kapusta
(wg Kuchni Polskiej pod red. S. Bergera)
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-24 12:41:14

Temat: Re: jak zrobic sarnine??????
Od: maltanb <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



jezyn napisał(a):

> Moze ktos zna dobry sposob przyrzadzenia sarninki???dziekuje z gory..

Jesli jeszcze jest to aktualne pytanie to trzeba sie zdeklarowac co to jest za
kawalek. Zdaniem wielu sarnina uchodzi za niesmacze slodkie mieso, ale jakby nie
bylo jest najdrozsza..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszny kurczak z rokpolem
Gofry-przepis
Re: Problem
Re: pyszne kurki w srodku zimy...
Re: paella

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »