Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaki ocet winny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaki ocet winny?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-22 15:26:46

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>>>Polecam zrobic samemu, bardzo prosto.
>>>Wziasc garsc tego co nam sie podoba np. malin, albo skorki z jablek,
>>>albo czosnek, zalac to octem i jak postoi ze dwa tygodnie zakrecony w
>>>butelce to mamy ocet winny.
>>
>>
>> O zgrozo!!!!
>>
>> Wladyslaw
> a co w tym groznego?

nic, tylko ten ocet będzie całkowicie niewinny. No bo czemu jest on winny?

A to wygląda tak, jak robienie koniaku ze spirytusu, wody i karmelu

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-22 15:35:25

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Evunia wrote:
> Nie jestem ekspertem w gotowaniu, więc może się mylę, ale zaniepokoiło mnie
> to, co napisałaś. Ten ocet, którym powinno się zalać składniki na ocet
> winny, jaki ma być ? Chyba nie taki spirytusowy ?
>

U nas jest w sprzedazy tylko ocet 5%, wiec jest dosyc lagodny.
Nie wiem ilo-procentowy jest w Polsce, ale sadze ze mozna go jakos
rozcienczyc...
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 15:38:05

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

waldemar z domu wrote:
> (...)
> nic, tylko ten ocet będzie całkowicie niewinny. No bo czemu jest on winny?
>
> A to wygląda tak, jak robienie koniaku ze spirytusu, wody i karmelu
>
> Waldek
>

Wcale sie z tym nie zgadzam.
Ocet jablkowy na przyklad, domowego wyrobu, swietnie pachnie i wcale nie
ustepuje sklepowemu.
Ewa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 15:42:41

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik waldemar z domu napisał:

>>a co w tym groznego?
>
>
> nic, tylko ten ocet będzie całkowicie niewinny. No bo czemu jest on winny?
>
> A to wygląda tak, jak robienie koniaku ze spirytusu, wody i karmelu
>
> Waldek
>

A to to wiem, zdaje sobie sprawe ale dalej nic groznego w
tym nie widze, z reszta tak jak Ty waldku :-)
ja sie zastanawiam czy on w ogole jakis aromat zlapie...
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 15:45:07

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Eva MN napisał:

> Wcale sie z tym nie zgadzam.
> Ocet jablkowy na przyklad, domowego wyrobu, swietnie pachnie i wcale nie
> ustepuje sklepowemu.
> Ewa.
>
Ale w occie winnym nie chodzi raczej o zapach tylko o jego
wlasciwosci.

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 16:19:46

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Eva MN wrote:

> waldemar z domu wrote:
>> (...)
>> nic, tylko ten ocet będzie całkowicie niewinny. No bo czemu jest on
>> winny?
>>
>> A to wygląda tak, jak robienie koniaku ze spirytusu, wody i karmelu
>>
>> Waldek
>>
>
> Wcale sie z tym nie zgadzam.
> Ocet jablkowy na przyklad, domowego wyrobu, swietnie pachnie i wcale nie
> ustepuje sklepowemu.

może i smakuje, ale ze spirytusowego octu nie zrobisz octu winnego, ani z
gruszki jabłka. Dobra przypalanka smakuje mi osobiście lepiej niż zły
koniak.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 17:23:42

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: Evunia <e...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 22 May 2003 15:35:25 GMT, Eva MN wrote:

> U nas jest w sprzedazy tylko ocet 5%, wiec jest dosyc lagodny.
> Nie wiem ilo-procentowy jest w Polsce, ale sadze ze mozna go jakos
> rozcienczyc...

Ale problem w tym, że ocet winny ma być zdrowy, a ocet spirytusowy taki nie
jest. Ocet spirytusowy coś tam niszczy, bodajże krwinki czerwone, i zbyt
częste stosowanie go, czy w większych ilościach, nie jest wskazane, może
powodować nawet białaczkę, podczas, gdy ocet _winny_, ale ten rzeczywiście
winny, jest wskazany w niewielkich ilościach min. przy odchudzaniu.
Przepisy na ocet winny można znaleźć także w sieci, np. tutaj:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/419.htm i nie tylko tutaj :)
Wydaje mi się, że jeśli już robić ocet zdrowy, to tak, żeby rzeczywiście
był on zdrowy :)

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 20:37:06

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Eva MN <e...@i...com> wrote:


> Wcale sie z tym nie zgadzam.
> Ocet jablkowy na przyklad, domowego wyrobu, swietnie pachnie i wcale nie
> ustepuje sklepowemu.

Tyle, ze ocet jablkowy nie robi sie nalewajac ocet spirytusowy (ani
zaden inny) na skorki od jablek, lecz poddajac jablka podwojnej
fermentacji -- alkoholowej lub jablkowej.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 20:40:44

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

walkie! <w...@w...net.pl> wrote:


> > O zgrozo!!!!
> >

> a co w tym groznego?

Nic. Wiec niech bedzie:

O swieta naiwnosci!!!!

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-22 21:04:13

Temat: Re: jaki ocet winny?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> walkie! <w...@w...net.pl> wrote:
>
>
>
>>>O zgrozo!!!!
>>>
>
>
>>a co w tym groznego?
>
>
> Nic. Wiec niech bedzie:
>
> O swieta naiwnosci!!!!
>
> Wladyslaw
No to, to juz zdecydowanie lepiej :-)

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Robot Siemens 800 W
sonda
zabarwianie zupy cebulowej
Fajitas
ciasto

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »