| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-21 11:22:14
Temat: jaki ocet winny?Witam serdecznie :o)
Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu winegret. W
moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo - czosnkowy, jablkowy i z
czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach widzialam jeszcze inne...
Ktory kupic?
Z pozdrowieniami ze slonecznego Poznania
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-22 07:33:03
Temat: Re: jaki ocet winny?Goha wrote:
> Witam serdecznie :o)
> Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu
> winegret. W moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo -
> czosnkowy, jablkowy i z czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach
> widzialam jeszcze inne... Ktory kupic?
> Z pozdrowieniami ze slonecznego Poznania
> Myszka
ja mam warzywny i bardzo go sobie chwale!
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 08:18:21
Temat: Re: jaki ocet winny?
"hipolita" <h...@s...wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bahufg$aav$1@flis.man.torun.pl...
> Goha wrote:
> > Witam serdecznie :o)
> > Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu
> > winegret. W moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo -
> > czosnkowy, jablkowy i z czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach
> > widzialam jeszcze inne... Ktory kupic?
> > Z pozdrowieniami ze slonecznego Poznania
> > Myszka
>
> ja mam warzywny i bardzo go sobie chwale!
> H.
>
Pieprzycie Hipolicie i nie wiecie co mowicie:-) Jaki warzywny? Chyba do
galarety z nozek. Balsamico i dobry olej, np. z orzechow laskowych. Jako, ze
olej i ocet niechetnie sie lacza, dodaje sie przede wszystki musztarde,
najlepiej Dijon. Najpierw miesza sie ocet z sola, dodaje sie musztarde,
dalej miesza a potem dopiero olej. Czosnek dodaje nie tylko aromatu ale tez
sprawia, ze vinaigrett ma stabilna kogzystencje. To samo moga sprawic
posiekane ziola lub cebula.
A juz tak prywatnie to moim ulubionym octem aromatyzowanym, jest winny z ...
oczywiscie z malinami. Przypomina mi milosne igraszki w malinowym
chrusniaku. Ciekawe czy ktos juz wymyslal ocet dereniowy? Jesli nie to ja
jestem pierwszy a ten list to dowod na to. (Czy powinienem to opatentowac?
"Ocet dereniowy Zablockiego"? "Europa pada na kolana - donosza polskie
gazety - male buteleczki polskiego specjalu osiagaja ceny
najszlachetniejszych octow balsamico". Znawca kuchni Wladyslaw Los
stwierdzil: "Odkad pojawil sie Ocet dereniowy Zablockiego wiele przepisow
nalezy napisac od nowa") Robert Maklowicz caly program poswiecil temu
specjalowi. "Specyficzny, lekko cierpki ale mimo to pelen finezji smak Octu
dereniowego Zablockiego zawiera w sobie jednoczesnie tak typowe dla polskiej
kuchni bogactwo aromatow i wrecz ulanska fantazje. Z tym octem powrocila
staropolska, sarmacka kuchnia". ´W najnowszym wydaniu Ksiegi przyslow i
powiedzonek, pojawia sie nowe haslo: "Wyszedl jak Zablocki na occie".
Ireneusz P. Zablocki jest na 12 pozycji najbogatszych Polakow - donosi Wpros
t....
Irek kochany
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 11:07:19
Temat: Re: jaki ocet winny?
Użytkownik "Goha" napisał w wiadomości >
> Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu winegret. W
> moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo - czosnkowy, jablkowy i z
> czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach widzialam jeszcze inne...
> Ktory kupic?
jablkowy dobry jest np do pieczarek, ale jesli chodzi o np kapuste wloska to
juz polecam czosnkowy...
Elsa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 13:52:58
Temat: Re: jaki ocet winny?Goha wrote:
> Witam serdecznie :o)
> Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu winegret. W
> moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo - czosnkowy, jablkowy i z
> czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach widzialam jeszcze inne...
Polecam zrobic samemu, bardzo prosto.
Wziasc garsc tego co nam sie podoba np. malin, albo skorki z jablek,
albo czosnek, zalac to octem i jak postoi ze dwa tygodnie zakrecony w
butelce to mamy ocet winny.
Ja taki czasami robie i jest dobry.
Ewa MN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 14:21:09
Temat: Re: jaki ocet winny?Witam wszystkich :)
Jestem tutaj nowa i muszę uważać co jem, a Wy co chwila wspominacie o czymś
przepysznym. Niemniej czytam Wasze posty od jakiegoś czasu i mimo, że muszę
wzdychać i przełykać ślinkę, znajduję dużo ciekawych rzeczy dla siebie :)
Tak więc zostanę i będę ćwiczyć silną wolę :D
On Thu, 22 May 2003 13:52:58 GMT, Eva MN wrote:
> Polecam zrobic samemu, bardzo prosto.
> Wziasc garsc tego co nam sie podoba np. malin, albo skorki z jablek,
> albo czosnek, zalac to octem i jak postoi ze dwa tygodnie zakrecony w
> butelce to mamy ocet winny.
> Ja taki czasami robie i jest dobry.
Nie jestem ekspertem w gotowaniu, więc może się mylę, ale zaniepokoiło mnie
to, co napisałaś. Ten ocet, którym powinno się zalać składniki na ocet
winny, jaki ma być ? Chyba nie taki spirytusowy ?
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 14:30:54
Temat: Re: jaki ocet winny?Irek Zablocki wrote:
> "hipolita" <h...@s...wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:bahufg$aav$1@flis.man.torun.pl...
>> Goha wrote:
>>> Witam serdecznie :o)
>>> Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu
>>> winegret. W moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo -
>>> czosnkowy, jablkowy i z czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach
>>> widzialam jeszcze inne... Ktory kupic?
>>> Z pozdrowieniami ze slonecznego Poznania
>>> Myszka
>>
>> ja mam warzywny i bardzo go sobie chwale!
>> H.
>>
> Pieprzycie Hipolicie i nie wiecie co mowicie:-) Jaki warzywny? Chyba
> do galarety z nozek. Balsamico i dobry olej, np. z orzechow
> laskowych. Jako, ze olej i ocet niechetnie sie lacza, dodaje sie
> przede wszystki musztarde, najlepiej Dijon. Najpierw miesza sie ocet
> z sola, dodaje sie musztarde, dalej miesza a potem dopiero olej.
> Czosnek dodaje nie tylko aromatu ale tez sprawia, ze vinaigrett ma
> stabilna kogzystencje. To samo moga sprawic posiekane ziola lub
> cebula.
> A juz tak prywatnie to moim ulubionym octem aromatyzowanym, jest
> winny z ... oczywiscie z malinami. Przypomina mi milosne igraszki w
> malinowym chrusniaku. Ciekawe czy ktos juz wymyslal ocet dereniowy?
> Jesli nie to ja jestem pierwszy a ten list to dowod na to. (Czy
> powinienem to opatentowac? "Ocet dereniowy Zablockiego"? "Europa pada
> na kolana - donosza polskie gazety - male buteleczki polskiego
> specjalu osiagaja ceny najszlachetniejszych octow balsamico". Znawca
> kuchni Wladyslaw Los stwierdzil: "Odkad pojawil sie Ocet dereniowy
> Zablockiego wiele przepisow nalezy napisac od nowa") Robert Maklowicz
> caly program poswiecil temu specjalowi. "Specyficzny, lekko cierpki
> ale mimo to pelen finezji smak Octu dereniowego Zablockiego zawiera w
> sobie jednoczesnie tak typowe dla polskiej kuchni bogactwo aromatow i
> wrecz ulanska fantazje. Z tym octem powrocila staropolska, sarmacka
> kuchnia". ´W najnowszym wydaniu Ksiegi przyslow i powiedzonek,
> pojawia sie nowe haslo: "Wyszedl jak Zablocki na occie". Ireneusz P.
> Zablocki jest na 12 pozycji najbogatszych Polakow - donosi Wpros t....
>
> Irek kochany
Blocicie Zablocki, oj blocicie. :P A moze tak "ocet Zablockiego ale.. z
Narcyzow co ?". ;P
Do galarety to ziolowo - czosnkowy, a do vinegret ja lubie warzywny... i
dodam go dzis jeszcze do mizerii !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 14:44:29
Temat: Re: jaki ocet winny?Irek Zablocki <i...@w...de> wrote:
> >
> > ja mam warzywny i bardzo go sobie chwale!
> > H.
> >
Swoja droga, co to jest ocet warzywny?
> Znawca kuchni Wladyslaw Los
> stwierdzil: "Odkad pojawil sie Ocet dereniowy Zablockiego wiele przepisow
> nalezy napisac od nowa")
Oczywiste lgarstwo. Od lat uzywam wylacznie octu wlasnej produkcji,
pominawszy sporadycznie kupowana buteleczuke balsamico.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 14:44:30
Temat: Re: jaki ocet winny?Eva MN <e...@i...com> wrote:
> Polecam zrobic samemu, bardzo prosto.
> Wziasc garsc tego co nam sie podoba np. malin, albo skorki z jablek,
> albo czosnek, zalac to octem i jak postoi ze dwa tygodnie zakrecony w
> butelce to mamy ocet winny.
O zgrozo!!!!
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-22 15:18:00
Temat: Re: jaki ocet winny?Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Eva MN <e...@i...com> wrote:
>
>
>
>>Polecam zrobic samemu, bardzo prosto.
>>Wziasc garsc tego co nam sie podoba np. malin, albo skorki z jablek,
>>albo czosnek, zalac to octem i jak postoi ze dwa tygodnie zakrecony w
>>butelce to mamy ocet winny.
>
>
> O zgrozo!!!!
>
> Wladyslaw
a co w tym groznego?
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |