Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail
From: "hipolita" <h...@s...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki ocet winny?
Date: Thu, 22 May 2003 16:30:54 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 49
Message-ID: <baimuv$4mv$1@flis.man.torun.pl>
References: <bafp98$hgu$1@nemesis.news.tpi.pl> <bahufg$aav$1@flis.man.torun.pl>
<baidfc$4rv$04$1@news.t-online.com>
NNTP-Posting-Host: hades.atena.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 1053613855 4831 212.160.158.13 (22 May 2003 14:30:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 22 May 2003 14:30:55 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157281
Ukryj nagłówki
Irek Zablocki wrote:
> "hipolita" <h...@s...wp.pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:bahufg$aav$1@flis.man.torun.pl...
>> Goha wrote:
>>> Witam serdecznie :o)
>>> Chcialabym sie dowiedziec jaki ocet winny jest dobry do sosu
>>> winegret. W moim osiedlowym sklepie sa dostepne - ziolowo -
>>> czosnkowy, jablkowy i z czerwonego wina, ale w wiekszych sklepach
>>> widzialam jeszcze inne... Ktory kupic?
>>> Z pozdrowieniami ze slonecznego Poznania
>>> Myszka
>>
>> ja mam warzywny i bardzo go sobie chwale!
>> H.
>>
> Pieprzycie Hipolicie i nie wiecie co mowicie:-) Jaki warzywny? Chyba
> do galarety z nozek. Balsamico i dobry olej, np. z orzechow
> laskowych. Jako, ze olej i ocet niechetnie sie lacza, dodaje sie
> przede wszystki musztarde, najlepiej Dijon. Najpierw miesza sie ocet
> z sola, dodaje sie musztarde, dalej miesza a potem dopiero olej.
> Czosnek dodaje nie tylko aromatu ale tez sprawia, ze vinaigrett ma
> stabilna kogzystencje. To samo moga sprawic posiekane ziola lub
> cebula.
> A juz tak prywatnie to moim ulubionym octem aromatyzowanym, jest
> winny z ... oczywiscie z malinami. Przypomina mi milosne igraszki w
> malinowym chrusniaku. Ciekawe czy ktos juz wymyslal ocet dereniowy?
> Jesli nie to ja jestem pierwszy a ten list to dowod na to. (Czy
> powinienem to opatentowac? "Ocet dereniowy Zablockiego"? "Europa pada
> na kolana - donosza polskie gazety - male buteleczki polskiego
> specjalu osiagaja ceny najszlachetniejszych octow balsamico". Znawca
> kuchni Wladyslaw Los stwierdzil: "Odkad pojawil sie Ocet dereniowy
> Zablockiego wiele przepisow nalezy napisac od nowa") Robert Maklowicz
> caly program poswiecil temu specjalowi. "Specyficzny, lekko cierpki
> ale mimo to pelen finezji smak Octu dereniowego Zablockiego zawiera w
> sobie jednoczesnie tak typowe dla polskiej kuchni bogactwo aromatow i
> wrecz ulanska fantazje. Z tym octem powrocila staropolska, sarmacka
> kuchnia". ´W najnowszym wydaniu Ksiegi przyslow i powiedzonek,
> pojawia sie nowe haslo: "Wyszedl jak Zablocki na occie". Ireneusz P.
> Zablocki jest na 12 pozycji najbogatszych Polakow - donosi Wpros t....
>
> Irek kochany
Blocicie Zablocki, oj blocicie. :P A moze tak "ocet Zablockiego ale.. z
Narcyzow co ?". ;P
Do galarety to ziolowo - czosnkowy, a do vinegret ja lubie warzywny... i
dodam go dzis jeszcze do mizerii !
|