Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kEczAp

Grupy

Szukaj w grupach

 

kEczAp

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2012-06-12 18:35:32

Temat: Re: kEczAp
Od: "lamia" <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

owszem pewnie jest ocet
a skoro jest ocet a go nie czuć - to jest i pełno czego-tam-jeszcze (cukrtu
czy słodzika czy czegoś).

Podobnie, jak cholerne koreczki śledziowe sfaszerowane są zawsze
słodzikiem - a kwaśne są przy tym jak nie wiem co - więc ile tego tam musi
być, jednego i drugiego - z dodatkiem śledzika właściwego. Grrr. (a nie
wiem, jakie inne źródło surowej ryby mogłoby być, więc się truję :/). ale co
do keczapu to sobie totalnie odpuszczam, bo tylko możńa się przyzyzcaić do
tego szajsu. Puszka pomidorów i kwadrans 'gimanstyki' w kuchni - i można
mieć znacznie coś lepszego do jedzenia, niż pseudochleb z pseudokeczupem.
Niestsy tylko zastąpienie pseudosera serem jest kosztowne :/, a bez sera
życie jest bez sera ].

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2012-06-12 19:43:38

Temat: Re: kEczAp
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 12 Jun 2012 20:35:32 +0200, lamia napisał(a):

> ale co
> do keczapu to sobie totalnie odpuszczam, bo tylko możńa się przyzyzcaić do
> tego szajsu. Puszka pomidorów i kwadrans 'gimanstyki' w kuchni - i można
> mieć znacznie coś lepszego do jedzenia, niż pseudochleb z pseudokeczupem.

Racja!
Od zawsze uprawiam własne pomidory i mam ich co roku dosyć na wszelkie
przetwory - przecier (jeden i ten sam do picia i na zupę), pomidory pelati
w przecierze i solo, sosy zagęszczane z przyprawami i innymi warzywami,
sałatki z dojrzałymi i z zielonych, pomidory suszone itp. Planuję w tym
roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
nos - pyszny!
Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny coraz
rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2012-06-13 08:31:30

Temat: Re: kEczAp
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Cze, 13:54, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

>  Nie wiem, do czego się odnosiła wypowiedź "A ocet?..." - bo nie było
> cytatu :->

Bo nie musiało być ;-) Była wypowiedź odnosząca się do wypowiedzi
oczko wyżej ;-)

No i - w ketchupie jest ocet.

http://www.pudliszki.pl/ketchup-lagodny-480g.html

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2012-06-13 16:44:35

Temat: Re: kEczAp
Od: maksjanka <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
Planuję w tym
> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
> nos - pyszny!
> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny coraz
> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.

http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/

do naleśników! :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2012-06-13 16:48:15

Temat: Re: kEczAp
Od: maksjanka <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-06-13 18:44, maksjanka pisze:
> W dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
> Planuję w tym
>> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
>> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
>> nos - pyszny!
>> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
>> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny
>> coraz
>> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
>
> http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/
>
>
> do naleśników! :)
>
i omletów :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2012-06-13 17:11:16

Temat: Re: kEczAp
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 13 Jun 2012 01:31:30 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> On 12 Cze, 13:54, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>>  Nie wiem, do czego się odnosiła wypowiedź "A ocet?..." - bo nie było
>> cytatu :->
>
> Bo nie musiało być ;-) Była wypowiedź odnosząca się do wypowiedzi
> oczko wyżej ;-)
>
> No i - w ketchupie jest ocet.
>
> http://www.pudliszki.pl/ketchup-lagodny-480g.html
>
> Ania

Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2012-06-13 17:16:08

Temat: Re: kEczAp
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 13 Jun 2012 18:48:15 +0200, maksjanka napisał(a):

> W dniu 2012-06-13 18:44, maksjanka pisze:
>> W dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
>> Planuję w tym
>>> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
>>> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
>>> nos - pyszny!
>>> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
>>> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny
>>> coraz
>>> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
>>
>> http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/
>>
>>
>> do naleśników! :)
>>
> i omletów :)

Dobra, dzięki, jak będę już przy tym chutneju, to odłożę trochę masy
pomidorowej na ten dżem - brzmi pysznie :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2012-06-13 18:16:55

Temat: Re: kEczAp
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Cze, 19:11, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
> nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP

Ale pytanie było, co jest takiego w ketchupie Pudliszek...

To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2012-06-13 18:21:21

Temat: Re: kEczAp
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 13 Jun 2012 11:16:55 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> On 13 Cze, 19:11, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
>> nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP
>
> Ale pytanie było, co jest takiego w ketchupie Pudliszek...

Aha, no jakby był cytat, tobym wiedziała, o co biega :-D

>
> To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
> konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)
>

Dla mnie to zależy od ILOŚCI tego octu...


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2012-06-14 08:49:45

Temat: Re: kEczAp
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 13 Cze, 20:21, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 13 Jun 2012 11:16:55 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> > To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
> > konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)
>
> Dla mnie to zależy od ILOŚCI tego octu...

No tak, dla ciebie - tak.

Ale są tacy, którzy widzą np. E300 wśród składników i od razu ryczą,
że trucizna, bo E... A bez tego żyć się nie da ;-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Orzechy włoskie.
No, znowu krewetki :-)
Cum Meet the Company President Who Beats Off
Gdzie znajdę żelazo
Wigilijne przepisy - już!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »