| « poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2012-06-12 18:35:32
Temat: Re: kEczApowszem pewnie jest ocet
a skoro jest ocet a go nie czuć - to jest i pełno czego-tam-jeszcze (cukrtu
czy słodzika czy czegoś).
Podobnie, jak cholerne koreczki śledziowe sfaszerowane są zawsze
słodzikiem - a kwaśne są przy tym jak nie wiem co - więc ile tego tam musi
być, jednego i drugiego - z dodatkiem śledzika właściwego. Grrr. (a nie
wiem, jakie inne źródło surowej ryby mogłoby być, więc się truję :/). ale co
do keczapu to sobie totalnie odpuszczam, bo tylko możńa się przyzyzcaić do
tego szajsu. Puszka pomidorów i kwadrans 'gimanstyki' w kuchni - i można
mieć znacznie coś lepszego do jedzenia, niż pseudochleb z pseudokeczupem.
Niestsy tylko zastąpienie pseudosera serem jest kosztowne :/, a bez sera
życie jest bez sera ].
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2012-06-12 19:43:38
Temat: Re: kEczApDnia Tue, 12 Jun 2012 20:35:32 +0200, lamia napisał(a):
> ale co
> do keczapu to sobie totalnie odpuszczam, bo tylko możńa się przyzyzcaić do
> tego szajsu. Puszka pomidorów i kwadrans 'gimanstyki' w kuchni - i można
> mieć znacznie coś lepszego do jedzenia, niż pseudochleb z pseudokeczupem.
Racja!
Od zawsze uprawiam własne pomidory i mam ich co roku dosyć na wszelkie
przetwory - przecier (jeden i ten sam do picia i na zupę), pomidory pelati
w przecierze i solo, sosy zagęszczane z przyprawami i innymi warzywami,
sałatki z dojrzałymi i z zielonych, pomidory suszone itp. Planuję w tym
roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
nos - pyszny!
Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny coraz
rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2012-06-13 08:31:30
Temat: Re: kEczApOn 12 Cze, 13:54, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Nie wiem, do czego się odnosiła wypowiedź "A ocet?..." - bo nie było
> cytatu :->
Bo nie musiało być ;-) Była wypowiedź odnosząca się do wypowiedzi
oczko wyżej ;-)
No i - w ketchupie jest ocet.
http://www.pudliszki.pl/ketchup-lagodny-480g.html
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2012-06-13 16:44:35
Temat: Re: kEczApW dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
Planuję w tym
> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
> nos - pyszny!
> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny coraz
> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/
do naleśników! :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2012-06-13 16:48:15
Temat: Re: kEczApW dniu 2012-06-13 18:44, maksjanka pisze:
> W dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
> Planuję w tym
>> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
>> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
>> nos - pyszny!
>> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
>> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny
>> coraz
>> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
>
> http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/
>
>
> do naleśników! :)
>
i omletów :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2012-06-13 17:11:16
Temat: Re: kEczApDnia Wed, 13 Jun 2012 01:31:30 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 12 Cze, 13:54, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Nie wiem, do czego się odnosiła wypowiedź "A ocet?..." - bo nie było
>> cytatu :->
>
> Bo nie musiało być ;-) Była wypowiedź odnosząca się do wypowiedzi
> oczko wyżej ;-)
>
> No i - w ketchupie jest ocet.
>
> http://www.pudliszki.pl/ketchup-lagodny-480g.html
>
> Ania
Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2012-06-13 17:16:08
Temat: Re: kEczApDnia Wed, 13 Jun 2012 18:48:15 +0200, maksjanka napisał(a):
> W dniu 2012-06-13 18:44, maksjanka pisze:
>> W dniu 2012-06-12 21:43, Ikselka pisze:
>> Planuję w tym
>>> roku wreszcie zrobić pomidory zielone smażone:
>>> http://www.chefpaul.net/zpS0.html //baaaaardzo ciekawy przepis i na mój
>>> nos - pyszny!
>>> Także chutney z zielonych... Kiedyś robiłam i keczup, ale już mi się nie
>>> chce - kupuję Heinza lub Pudliszki, jeśli już potrzebny. A potrzebny
>>> coraz
>>> rzadziej jakoś. Bo są lepsze rzeczy do jedzenia.
>>
>> http://ugotuj.to/ugotuj/-2831178/dzem+z+zielonych+po
midorow+z+nutka+imbirowa/p/
>>
>>
>> do naleśników! :)
>>
> i omletów :)
Dobra, dzięki, jak będę już przy tym chutneju, to odłożę trochę masy
pomidorowej na ten dżem - brzmi pysznie :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2012-06-13 18:16:55
Temat: Re: kEczApOn 13 Cze, 19:11, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
> nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP
Ale pytanie było, co jest takiego w ketchupie Pudliszek...
To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2012-06-13 18:21:21
Temat: Re: kEczApDnia Wed, 13 Jun 2012 11:16:55 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 13 Cze, 19:11, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Aniu, ketchup robiłam już wtedy, kiedy Ty krótkie majteczki nosiłaś, więc
>> nie musisz mi mówić, co w nim jest ;-PPP
>
> Ale pytanie było, co jest takiego w ketchupie Pudliszek...
Aha, no jakby był cytat, tobym wiedziała, o co biega :-D
>
> To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
> konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)
>
Dla mnie to zależy od ILOŚCI tego octu...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2012-06-14 08:49:45
Temat: Re: kEczApOn 13 Cze, 20:21, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 13 Jun 2012 11:16:55 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> > To samo, co dla jednych jest dodatkiem smakowym, dla innych -
> > konserwantem, a dla jeszcze innych - trucizną. Czyli 3 w jednym ;-)
>
> Dla mnie to zależy od ILOŚCI tego octu...
No tak, dla ciebie - tak.
Ale są tacy, którzy widzą np. E300 wśród składników i od razu ryczą,
że trucizna, bo E... A bez tego żyć się nie da ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |