« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-26 10:41:43
Temat: kapusta do schabowegoKoledzy,
jak sie robi tak? miek?, duszona przepyszna kapustke do tradycyjnego
schabowego - chodzi za mn? juz od kilku dni :)))
Rob
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-26 13:45:26
Temat: Re: kapusta do schabowegokapustę kroisz drobno, dodajesz pokrojoną cebulę, koperek posiekany,
podlewasz wodą i dusisz do miękkości, doprawiasz solą, pieprzem i zasmażasz.
Ja lubię zasmażoną słoninką i taką dość mocno rozgotowaną.
pozdrawiam i życzę smacznego
Gocha pitrasząca marchwiankę dla małego żarłoka pt. Ada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:38:19
Temat: Re: kapusta do schabowegoMisielin wrote:
> kapustę kroisz drobno, dodajesz pokrojoną cebulę, koperek posiekany,
> podlewasz wodą i dusisz do miękkości, doprawiasz solą, pieprzem i
> zasmażasz. Ja lubię zasmażoną słoninką i taką dość mocno rozgotowaną.
>
> pozdrawiam i życzę smacznego
> Gocha pitrasząca marchwiankę dla małego żarłoka pt. Ada
Wydaje mi się, że do schabowego bardziej pasowała by jednak kapusta kwaszona
zasmażana, ze wzgledu na jej ostrzejszy smak.
Po prostu odciśnięta z soku, pokrojona i gotowana z dodatkiem zeszklonej
cebuli i tłuszczu oraz paru grzybków suszonych i przypraw (ziele ang., liść
laurowy, pieprz ziarnisty, sól). Potem oczywiście zasmażona, podobnie jak
kapusta słodka.
Myslę, że taka kapustka bardziej charmonizuje z ciężką potrawą mięsną, jaką
jest schabowy. To jest jednak tylko moje skromne zdanie. De gustibus non
est disputandum, jak mawiał pewien stary Kaszub...
Pozdrawiam
--
Marian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 16:40:05
Temat: Re: kapusta do schabowego
Użytkownik "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> napisał w
wiadomości news:c9272c$tmm$1@mamut1.aster.pl...
> kapustę kroisz drobno, dodajesz pokrojoną cebulę, koperek posiekany,
> podlewasz wodą i dusisz do miękkości, doprawiasz solą, pieprzem i
zasmażasz.
> Ja lubię zasmażoną słoninką i taką dość mocno rozgotowaną.
Ja dodaje jeszcze odrobinę przecieru pomiodorowego i 2-3 ząbki czosnku.
Jeannette
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 19:05:22
Temat: Re: kapusta do schabowego
>
> Wydaje mi się, że do schabowego bardziej pasowała by jednak kapusta
kwaszona
> zasmażana, ze wzgledu na jej ostrzejszy smak.
zaproponowałam słodką ze względu na porę roku, ale na jesieni i w zimie jak
najbardziej preferuje kwaszoną.
pzdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-26 21:27:31
Temat: Re: kapusta do schabowegoWed, 26 May 2004 18:38:19 +0200, na pl.rec.kuchnia, Marian napisał(a):
> Wydaje mi się, że do schabowego bardziej pasowała by jednak kapusta kwaszona
> zasmażana, ze wzgledu na jej ostrzejszy smak.
Chyba raczej, jak kto lubi. Ja niestety nie uważam, żeby kwaszona była
lepsza :) Podobnie, jak nie lubie bigosu z dodatkiem kwaszonej (kiszonej)
kapuchy ;) No, ale to znów właśnie kwestia gustu :)
Pozdrawiam :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-27 13:42:33
Temat: Re: kapusta do schabowegoKoledzy,
dziekuje pieknie Wam wszystkim, koncze prace i bede pichcil :))
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-28 07:28:13
Temat: Re: kapusta do schabowegoEvunia wrote:
> Chyba raczej, jak kto lubi. Ja niestety nie uważam, żeby kwaszona była
> lepsza :) Podobnie, jak nie lubie bigosu z dodatkiem kwaszonej
> (kiszonej) kapuchy ;)
Hmm, mozesz w takim razie sprecyzowac, co nazywasz bigosem? Zawsze sadzilam,
ze to potrawa z kapusty kiszonej z ewentualnym dodatkiem slodkiej
(niekiszonej).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-28 07:36:50
Temat: Re: kapusta do schabowegoOn Fri, 28 May 2004 09:28:13 +0200, "Anna Ladorucka"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>Evunia wrote:
>> Chyba raczej, jak kto lubi. Ja niestety nie uważam, żeby kwaszona była
>> lepsza :) Podobnie, jak nie lubie bigosu z dodatkiem kwaszonej
>> (kiszonej) kapuchy ;)
>
>Hmm, mozesz w takim razie sprecyzowac, co nazywasz bigosem? Zawsze sadzilam,
>ze to potrawa z kapusty kiszonej z ewentualnym dodatkiem slodkiej
>(niekiszonej).
ja tez tak uwazam....bigos to bigos!
trys, odkrywca :P
p.s. dawniej tu trudno bylo kupic kapuste kiszona (w sloikach) i
musialam sztukowac slodka kapusta - pol na pol z kiszona
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |