Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Marian <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kapusta do schabowego
Date: Wed, 26 May 2004 18:38:19 +0200
Organization: Gnu-Linux
Lines: 21
Message-ID: <c92h7p$sme$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c91s97$1sk$2@flis.man.torun.pl> <c9272c$tmm$1@mamut1.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: pb132.ustka.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1085589569 29390 80.49.208.132 (26 May 2004 16:39:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 May 2004 16:39:29 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203031
Ukryj nagłówki
Misielin wrote:
> kapustę kroisz drobno, dodajesz pokrojoną cebulę, koperek posiekany,
> podlewasz wodą i dusisz do miękkości, doprawiasz solą, pieprzem i
> zasmażasz. Ja lubię zasmażoną słoninką i taką dość mocno rozgotowaną.
>
> pozdrawiam i życzę smacznego
> Gocha pitrasząca marchwiankę dla małego żarłoka pt. Ada
Wydaje mi się, że do schabowego bardziej pasowała by jednak kapusta kwaszona
zasmażana, ze wzgledu na jej ostrzejszy smak.
Po prostu odciśnięta z soku, pokrojona i gotowana z dodatkiem zeszklonej
cebuli i tłuszczu oraz paru grzybków suszonych i przypraw (ziele ang., liść
laurowy, pieprz ziarnisty, sól). Potem oczywiście zasmażona, podobnie jak
kapusta słodka.
Myslę, że taka kapustka bardziej charmonizuje z ciężką potrawą mięsną, jaką
jest schabowy. To jest jednak tylko moje skromne zdanie. De gustibus non
est disputandum, jak mawiał pewien stary Kaszub...
Pozdrawiam
--
Marian
|