« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-20 08:33:38
Temat: kardamon ???ja dodaje zielonego kardamonu do herbaty,
wiem, ze niektorzy uzywaja go tez do kawy, ale ktos mi mowil, ze w
krajach arabskich dodaje sie go tez do mies
prawda to??? jesli tak do jakich potraw i w jaki sposob (mieli sie go
????)
aha i jeszcze jedna zagadka - na paczkach jest podkreslane, ze to
ZIELONY kardamon, czy oznacza to, ze sa tez inne odmiany???
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-20 08:50:48
Temat: Re: kardamon ???
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F43325F.314B81A8@rzeczpospolita.pl...
> ja dodaje zielonego kardamonu do herbaty,
> wiem, ze niektorzy uzywaja go tez do kawy, ale ktos mi mowil, ze w
> krajach arabskich dodaje sie go tez do mies
> prawda to??? jesli tak do jakich potraw i w jaki sposob (mieli sie go
> ????)
Prawda to :) Jak wyczytałam, dodaje się go np. do baraniny, kurczaka.
http://www.republika.pl/zombiboys/roznemieso/5.HTM
http://swiatsmakow.w.interia.pl/17.html#Kardamon
http://www.kuchnia.3miasto.pl/5150.htm
http://www.polonina.pl/pages/baranina_pilawy01.htm
"Mój" kardamon (jest zmielony) i w takiej postaci dodaję go do potraw. Z
przepisów nie zawsze tak wynika, w jednym pojawia się sformułowanie 3
kardamony... A kawa z takim dodatkiem jest naprawdę bardzo smaczna. Niekiedy
dodaję go do potraw z ryżem na słodko, ale to moja własna koncepcja :)
Pozdrawiam, Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 08:57:23
Temat: Re: kardamon ???
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F43325F.314B81A8@rzeczpospolita.pl...
> aha i jeszcze jedna zagadka - na paczkach jest podkreslane, ze to
> ZIELONY kardamon, czy oznacza to, ze sa tez inne odmiany???
Aha. Zapomniałam napisać o odmianach. Z tego, co wyszperałam, wynika, że są
dwie: kardamon zielony i czarny.
"Kardamon zielony - na bliskim wschodzie dodawany masowo do kawy, w Indiach
doprawia się nim herbatę i desery. Zwłaszcza ludy - kulfi. Ale wytrawne
dania również. Ziarenka są średniej wielkości i dodaje się je do potraw w
całości.
Kardamon czarny - duuuuży i czarrrrrny. Nasiona trzeba otworzyć, żeby
dotrzeć do mocno aromatycznych ziarenek". Cytat ze strony
http://www.mniammniam.pl/a.php?p=kp011
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 09:03:37
Temat: Re: kardamon ???
"Antoś" wrote:
dzieki za wszystkie wskazowki, a nie wiesz moze jeszcze do czego sie uzywa
tego czarnego, bo jesli dobrze cie zrozumialem do kur i baranow uzywasz
zielonego ???
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 09:12:53
Temat: Re: kardamon ???
Użytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:3F433966.2A1E3EC2@rzeczpospolita.pl...
>
>
>
> dzieki za wszystkie wskazowki, a nie wiesz moze jeszcze do czego sie uzywa
> tego czarnego, bo jesli dobrze cie zrozumialem do kur i baranow uzywasz
> zielonego ???
I tutaj zabiłeś mi ćwieka :) W jednym z przepisów przeczytałam, że można
zamiennie użyć albo kardamonu czarnego, albo zielonego. Ten, który kupiłam
już w zmielonej postaci w sklepie z przyprawami, ma kolor "imbirowaty"
(wszystko by się zgadzało, bo z takiej rodziny pochodzi), ale mogę się tylko
domyślać, który to z nich. Moim zdaniem, zielony...
A to przepis, o którym wspominałam, na
aromatyczny pilav z Bhopalu - Bhopali Matar Gajar Pullao:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=637
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 09:34:38
Temat: Re: kardamon ???"Antoś" wrote:
(...)
> Kardamon czarny - duuuuży i czarrrrrny. Nasiona trzeba otworzyć, żeby
> dotrzeć do mocno aromatycznych ziarenek". Cytat ze strony
Własnie taki dodaje do mięs, wrzucam całe nasionko, łupinka
też jest aromatyczna.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 16:29:49
Temat: Re: kardamon ???Używam czarnego kardamonu w łupinkach przywiezionego z Egiptu. Łupinkę
otwieram i wysypuję z niej czarne, aromatyczne ziarenka, które dodaję do
zup, sosów, mięs. Kardoman jest aromatyczny i dodaje pewnego, bogatszego
smaku do potraw.
Muhrke
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-20 21:22:19
Temat: Re: kardamon ???> "Kardamon zielony - na bliskim wschodzie dodawany masowo do kawy, w
Indiach
> doprawia się nim herbatę i desery. Zwłaszcza ludy - kulfi. Ale wytrawne
> dania również. Ziarenka są średniej wielkości i dodaje się je do potraw w
> całości.
...zielony jest idealny do musu z bialej czekolady...a poza tym posiada
doskonale wlasciwosci "podtrzymywania" swiezoci....mus z kardamonem utrzyma
forme dluzej niz bez.....
nastawia sie mleko z ziarnami wyluskanymi kardamonu.....i aromat ze
hohohoho....
AgataW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-21 16:00:08
Temat: Odp: kardamon ???Kardamony sa dwa: zielony i bialy.
Zielony jest nieco delikatniejszy w smaku, czesciej stosowany do potraw
slodkich, czarny dodaje sie do potraw, ktore sa dluzej gotowane - czesto do
dan z ryzu lub miesa. Czarny kardamon ma wyrazny dymny aromat, ktorego nie
czuje sie w zielonym. Jest jeszcze cos takiego jak kardamon bialy - to po
prostu wybielony kardamon zielony.
Zeby potrawa jak najintensywniej pachniala kardamonem, straczki sie nieco
rozlamuje - ale nie na tyle, zeby te drobne aromatyczne ziarenka wylazy ze
srodka, bo potem, przpadkiem rozgryzione, sa troche za mocne w smaku.
Kiedy kupujesz kardamon w Polsce, uwazaj na date przydatnosci do spozycia.
To droga, malo popularna przyprawa i czesto lezy miesiacami na polce w
sklepie, kompletnie wietrzejac. Zielony kardamon powinien byc wlasnie taki -
zielonkawy. Nie kupuj go, jesli jest bezowy w kolorze, bo do niczego nie
bedzie sie nadawal. I nie warto kupowac mielonego - jest posledniej jakosci.
pozdrawiam,
Edycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-21 16:09:57
Temat: Odp: kardamon ???
Użytkownik Edyta Jaczewska <e...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bi2qhq$bao$...@n...news.tpi.pl...
> Kardamony sa dwa: zielony i bialy.
>
Zielony i czarny, of course.... ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |