Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia królik

Grupy

Szukaj w grupach

 

królik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-21 18:01:08

Temat: królik
Od: "KUBA ANCZYKOWSKI" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-01-21 18:11:39

Temat: Re: królik
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

KUBA ANCZYKOWSKI wrote:

>mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
>
>
Znam tylko jeden przepis na krolika, ktory mi smakowal, podany
4564563123 lat temu przez Herbatke:

Ragout z królika
1,5 kg mięsa królika (najlepiej tył i comber)
8 łyżek oliwy z oliwek
1 kg cebuli
6 ząbków czosnku
1,5 szklanki przecieru pomidorowego
1,25 szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka cynamonu
2 goździki
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 liście laurowe
pieprz i sól
Królika dzielimy na porcje i smażymy na oliwie do czasu, gdy się lekko
zrumieni. Wyciągamy mięso a na tłuszcz wrzucamy cebulkę pokrojoną w
piórka i
czosnek w plasterkach (trzeba je dość grubo pokroić, żeby podczas długiego
duszenia się nie rozpadły). Smażymy 5 minut często mieszając. Cebula i
czosnek oblepią się wtedy tą lekko przypaloną smażeninką, która powstaje w
trakcie podpiekania mięsa - w ten sposób potrawa zyska jeszcze na aromacie.
Następnie dolewamy przecier pomidorowy i wino, dodajemy przyprawy i
zagotowujemy. Wkładamy królika - jeśli to możliwe mięso powinno być ułożone
w jednej warstwie. Wlewamy tyle gorącej wody, aby sos przykrywał całkowicie
królika. Dusimy wszystko na malutkim ogniu i bez przykrycia ok. godziny.
Jeśli królik był młody, to mięso prawdopodobnie będzie miękkie wcześniej,
wtedy wyciągamy je a sos pozostawiamy na ogniu do zgęstnienia. Sos powinien
być gęsty i aromatyczny. Goździki i cynamon nadają mu egzotycznego
aromatu i
smaku - choć mnie się to jakoś kojarzy ze staropolską kuchnią sarmacką -
wiecie - dużo korzeni i przypraw, szafran itd. To jest przyprawowy program
mini :-) Gotową potrawę posypujemy natką i najlepiej odstawiamy na noc. To
ragout podobnie jak bigos, odgrzewane jest dużo lepsze. Podajemy z razowym
pieczywem. Bardzo mi to smakowało, zwłaszcza, że jak dotąd próbowałam
głównie przepisy na królika pieczonego z przyprawami i z jasnymi sosami na
ostro.


____________________________________________________
_______
Yahoo! Photos – NEW, now offering a quality print service from just 8p a photo
http://uk.photos.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-01-21 19:57:28

Temat: Re: królik
Od: "gautama" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:43D27972.4020308@gazeta.pl...
> KUBA ANCZYKOWSKI wrote:
>
> >mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
> >
> >
> Znam tylko jeden przepis na krolika, ktory mi smakowal, podany
> 4564563123 lat temu przez Herbatke:
>....

Nie, nie, nie!
Nie zgadzam się!
Nie wolno takich przepisów pisać, bo to niehumanitarne - jestem głodny,
zjadłem tylko paskudne gołąbki i...
ja chcę króliiikaaaa!

głodny
g.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-01-21 20:42:30

Temat: Re: królik
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl> szukaj wiadomości tego autora


> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
>
Mój bratanek też ma królika. Jest cudny, ale bratanek nie dał go zrzuicić z
>> piętra, by był pyszny. Ale pychy ma w sobie ten królik dość dużo, bo
pogryzł lub przestraszył już prawie wszystkich w rodzinie i dalej żyje.
Dla mnie najlepszym królikiem jest królik w smietanie. Niestety.

Pozdrowienia
D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-01-22 01:32:42

Temat: Re: królik
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

KUBA ANCZYKOWSKI napisał(a):
> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
>
>

eee co jest doktorku wydaje ci sie ze masz krolika tak ;)?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-01-22 01:33:45

Temat: Re: królik
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz napisał(a):
> KUBA ANCZYKOWSKI napisał(a):
>
>> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
>>
>
> eee co jest doktorku wydaje ci sie ze masz krolika tak ;)?

a tak na serio moja mama czasem traktuje krolika jak zajaca piecze w
piekarniku obkladajac sloninka...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-01-22 05:31:35

Temat: Re: królik
Od: Darek <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



KUBA ANCZYKOWSKI wrote:

> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny

M O R D E R C A !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-01-22 11:01:18

Temat: Re: królik
Od: "yuzwa" <y...@N...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqtsvk$7g4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
godny polecenia przepis ze strony
http://www.dolekarza.republika.pl/KUCHNIA/KROLIK/kro
lik.html
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE WIEPRZOWYM
Królicze mięso znacznie lepiej smakuje gdy przed duszeniem czy pieczeniem
zostanie zabejcowane.
Przygotowanie bejcy i bejcowanie :
Kilka drobno posiekanych ząbków czosnku utrzeć z dwoma łyżkami jarzynki lub
warzywka, dodać łyżkę musztardy, łyżkę majeranku i czarny pieprz odrobina
jałowca może zaostrzyć smak jednak z jałowcem lepiej nie przesadzać dodać
trochę oleju. Uzyskaną masą dokładnie natrzeć kawałki mięsa układać w
miseczce przesypując warstwami posiekaną włoszczyznę, (może być mrożona) z
dodatkiem cebuli. Naczynie przykryć i wstawić na 1-2 doby do lodówki.

Przygotowanie królika do duszenia i duszenie:
Wyjęte, z bejcy mięso (w żadnym wypadku nie powinno być oślizłe) należy
oprószyć mąką i zarumienić na patelni. Kawałki te należy ułożyć w rondlu (
ja używam z bardzo dobrym skutkiem szybkowaru) podlać białym winem i dusić
do miękkości. Opcjonalnie do duszenia można dodać kilka suszonych moreli.

Sos:
Przygotowujemy w czasie gdy królik się już dusi. Surowy boczek 1 kg pokroić
w kostkę i smażyć na smalcu na bardzo małym ogniu, pod koniec dodać jarzyny
z bejcowania a gdy się uduszą dodajemy nieco białego wina i śmietanę,
osobiście preferuję tą z Piątnicy bo się nie warzy. Uzyskany sos powinien
być gęstawy. Uduszone mięso układamy na półmisku na sosie i lekko polewamy
nim.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-01-22 11:23:30

Temat: Re: królik
Od: "@nn" <a...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

KUBA ANCZYKOWSKI napisal(a):

> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny

Laaaaata temu robiłam królika w śmietanie, ale za nic nie mogę sobie
przypomnieć przepisu.
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-01-22 15:43:04

Temat: Re: królik
Od: "xxx" <s...@n...thx> szukaj wiadomości tego autora

Rany boskie, jak można jeść mięso królika? przecież ono jest
O-BRZY-DLI-WE!!!
Błe, juz mi niedobrze:/
[zdanie mojego faceta na ten temat jest niestety radykalnie odmienne;(]
--
wildhoney&MX


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

B. prosze o opinie na temat piekarnikow el. Indesit
ceasar salad - potrzebuję przepis na sosik :)
wieraszczaka
sos do salatki
płyta gazowa nad zmywarką

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »