Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: królik
Date: 21 Jan 2006 19:11:39 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 49
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <dqtsvk$7g4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1137867099 27931 213.180.130.18 (21 Jan 2006 18:11:40
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jan 2006 18:11:40 GMT
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 21 Jan 2006 18:11:09
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 21 Jan 2006 18:11:09
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 21 Jan 2006 18:11:09
-0000
X-Received: from unknown (HELO ?84.100.218.187?) (a...@8...100.218.187 with
plain) by smtp007.mail.ukl.yahoo.com with SMTP; 21 Jan 2006 18:11:09
-0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258490
Ukryj nagłówki
KUBA ANCZYKOWSKI wrote:
>mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
>
>
Znam tylko jeden przepis na krolika, ktory mi smakowal, podany
4564563123 lat temu przez Herbatke:
Ragout z królika
1,5 kg mięsa królika (najlepiej tył i comber)
8 łyżek oliwy z oliwek
1 kg cebuli
6 ząbków czosnku
1,5 szklanki przecieru pomidorowego
1,25 szklanki białego wytrawnego wina
łyżeczka cynamonu
2 goździki
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 liście laurowe
pieprz i sól
Królika dzielimy na porcje i smażymy na oliwie do czasu, gdy się lekko
zrumieni. Wyciągamy mięso a na tłuszcz wrzucamy cebulkę pokrojoną w
piórka i
czosnek w plasterkach (trzeba je dość grubo pokroić, żeby podczas długiego
duszenia się nie rozpadły). Smażymy 5 minut często mieszając. Cebula i
czosnek oblepią się wtedy tą lekko przypaloną smażeninką, która powstaje w
trakcie podpiekania mięsa - w ten sposób potrawa zyska jeszcze na aromacie.
Następnie dolewamy przecier pomidorowy i wino, dodajemy przyprawy i
zagotowujemy. Wkładamy królika - jeśli to możliwe mięso powinno być ułożone
w jednej warstwie. Wlewamy tyle gorącej wody, aby sos przykrywał całkowicie
królika. Dusimy wszystko na malutkim ogniu i bez przykrycia ok. godziny.
Jeśli królik był młody, to mięso prawdopodobnie będzie miękkie wcześniej,
wtedy wyciągamy je a sos pozostawiamy na ogniu do zgęstnienia. Sos powinien
być gęsty i aromatyczny. Goździki i cynamon nadają mu egzotycznego
aromatu i
smaku - choć mnie się to jakoś kojarzy ze staropolską kuchnią sarmacką -
wiecie - dużo korzeni i przypraw, szafran itd. To jest przyprawowy program
mini :-) Gotową potrawę posypujemy natką i najlepiej odstawiamy na noc. To
ragout podobnie jak bigos, odgrzewane jest dużo lepsze. Podajemy z razowym
pieczywem. Bardzo mi to smakowało, zwłaszcza, że jak dotąd próbowałam
głównie przepisy na królika pieczonego z przyprawami i z jasnymi sosami na
ostro.
____________________________________________________
_______
Yahoo! Photos NEW, now offering a quality print service from just 8p a photo
http://uk.photos.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|