Data: 2006-01-22 11:01:18
Temat: Re: królik
Od: "yuzwa" <y...@N...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqtsvk$7g4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
godny polecenia przepis ze strony
http://www.dolekarza.republika.pl/KUCHNIA/KROLIK/kro
lik.html
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE WIEPRZOWYM
Królicze mięso znacznie lepiej smakuje gdy przed duszeniem czy pieczeniem
zostanie zabejcowane.
Przygotowanie bejcy i bejcowanie :
Kilka drobno posiekanych ząbków czosnku utrzeć z dwoma łyżkami jarzynki lub
warzywka, dodać łyżkę musztardy, łyżkę majeranku i czarny pieprz odrobina
jałowca może zaostrzyć smak jednak z jałowcem lepiej nie przesadzać dodać
trochę oleju. Uzyskaną masą dokładnie natrzeć kawałki mięsa układać w
miseczce przesypując warstwami posiekaną włoszczyznę, (może być mrożona) z
dodatkiem cebuli. Naczynie przykryć i wstawić na 1-2 doby do lodówki.
Przygotowanie królika do duszenia i duszenie:
Wyjęte, z bejcy mięso (w żadnym wypadku nie powinno być oślizłe) należy
oprószyć mąką i zarumienić na patelni. Kawałki te należy ułożyć w rondlu (
ja używam z bardzo dobrym skutkiem szybkowaru) podlać białym winem i dusić
do miękkości. Opcjonalnie do duszenia można dodać kilka suszonych moreli.
Sos:
Przygotowujemy w czasie gdy królik się już dusi. Surowy boczek 1 kg pokroić
w kostkę i smażyć na smalcu na bardzo małym ogniu, pod koniec dodać jarzyny
z bejcowania a gdy się uduszą dodajemy nieco białego wina i śmietanę,
osobiście preferuję tą z Piątnicy bo się nie warzy. Uzyskany sos powinien
być gęstawy. Uduszone mięso układamy na półmisku na sosie i lekko polewamy
nim.
|