Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "yuzwa" <y...@N...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: królik
Date: Sun, 22 Jan 2006 12:01:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <dqvomk$ca2$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dqtsvk$7g4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.54.21.2
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1137927700 12610 80.54.21.2 (22 Jan 2006 11:01:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 22 Jan 2006 11:01:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0603-4, 2006-01-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:258524
Ukryj nagłówki
Użytkownik "KUBA ANCZYKOWSKI" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dqtsvk$7g4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mam królika i proszę o radę jak go zrobić żeby był pyszny
godny polecenia przepis ze strony
http://www.dolekarza.republika.pl/KUCHNIA/KROLIK/kro
lik.html
KRÓLIK DUSZONY W SOSIE WIEPRZOWYM
Królicze mięso znacznie lepiej smakuje gdy przed duszeniem czy pieczeniem
zostanie zabejcowane.
Przygotowanie bejcy i bejcowanie :
Kilka drobno posiekanych ząbków czosnku utrzeć z dwoma łyżkami jarzynki lub
warzywka, dodać łyżkę musztardy, łyżkę majeranku i czarny pieprz odrobina
jałowca może zaostrzyć smak jednak z jałowcem lepiej nie przesadzać dodać
trochę oleju. Uzyskaną masą dokładnie natrzeć kawałki mięsa układać w
miseczce przesypując warstwami posiekaną włoszczyznę, (może być mrożona) z
dodatkiem cebuli. Naczynie przykryć i wstawić na 1-2 doby do lodówki.
Przygotowanie królika do duszenia i duszenie:
Wyjęte, z bejcy mięso (w żadnym wypadku nie powinno być oślizłe) należy
oprószyć mąką i zarumienić na patelni. Kawałki te należy ułożyć w rondlu (
ja używam z bardzo dobrym skutkiem szybkowaru) podlać białym winem i dusić
do miękkości. Opcjonalnie do duszenia można dodać kilka suszonych moreli.
Sos:
Przygotowujemy w czasie gdy królik się już dusi. Surowy boczek 1 kg pokroić
w kostkę i smażyć na smalcu na bardzo małym ogniu, pod koniec dodać jarzyny
z bejcowania a gdy się uduszą dodajemy nieco białego wina i śmietanę,
osobiście preferuję tą z Piątnicy bo się nie warzy. Uzyskany sos powinien
być gęstawy. Uduszone mięso układamy na półmisku na sosie i lekko polewamy
nim.
|