« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-01 07:54:01
Temat: krowki z bialej czekolady...w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
Krówki z białej czekolady
30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
W rondlu doprowadzamy do wrzenia masło i mleko. Zmniejszamy ogień i
gotujemy przez 3 minuty. Trzeba cały czas mieszać, bo mleko może
przywierać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy
tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy orzechy pistacjowe. Masę
wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej lekko natłuszczoną folią
aluminiową. Najlepiej użyć formy do keksu. Masa powinna mieć po wylaniu
około 2 cm grubości, więc nie zajmie całej formy. Brzeg folii wystarczy
zawinąć ku górze, aby czekoladowa masa nie rozpłynęła się na całą
foremkę. Wierzch masy wygładzamy nożem. Po schłodzeniu tniemy
stwardniały blok na równe krówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-01 10:09:44
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl...
> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
Ja nie próbowałam, ale czuję, że zrobię, bo widzę, ze przepis jest bardzo
prosty.
Jeśli byłbyś pierwszy, to daj znać, jaka wyszła konsystencja takich krówek
:)
Czy kruche czy raczej ciągnące się.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-01 12:34:54
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Nixe napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl...
>
>> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
>> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>
> Ja nie próbowałam, ale czuję, że zrobię, bo widzę, ze przepis jest bardzo
> prosty.
> Jeśli byłbyś pierwszy, to daj znać, jaka wyszła konsystencja takich krówek
> :)
> Czy kruche czy raczej ciągnące się.
>
> N.
>
wlasnie zakupilem skladniki...
w oryginale maja wygladac tak:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/51,54047,3947415.ht
ml?i=0
wiec chyba kruche ale...
dam wieczorem znac jak wyszly...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-01 13:31:54
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...On 1 Mar, 13:34, Marsjasz <m...@g...pl> wrote:
> Nixe napisał(a):> Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości
> >news:es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl...
>
> >> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
> >> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>
> > Ja nie próbowałam, ale czuję, że zrobię, bo widzę, ze przepis jest bardzo
> > prosty.
> > Jeśli byłbyś pierwszy, to daj znać, jaka wyszła konsystencja takich krówek
> > :)
> > Czy kruche czy raczej ciągnące się.
>
> > N.
>
> wlasnie zakupilem skladniki...
> w oryginale maja wygladac tak:http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/51,54047,394741
5.html?i=0
> wiec chyba kruche ale...
> dam wieczorem znac jak wyszly...
> pozdrawiam
> Mars
Piekne, też robie nie ma bata.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-01 14:12:42
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Anet napisał(a):
> On 1 Mar, 13:34, Marsjasz <m...@g...pl> wrote:
>> Nixe napisał(a):> Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości
>>> news:es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl...
>>>> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
>>>> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>>> Ja nie próbowałam, ale czuję, że zrobię, bo widzę, ze przepis jest bardzo
>>> prosty.
>>> Jeśli byłbyś pierwszy, to daj znać, jaka wyszła konsystencja takich krówek
>>> :)
>>> Czy kruche czy raczej ciągnące się.
>>> N.
>> wlasnie zakupilem skladniki...
>> w oryginale maja wygladac tak:http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/51,54047,394741
5.html?i=0
>> wiec chyba kruche ale...
>> dam wieczorem znac jak wyszly...
>> pozdrawiam
>> Mars
>
> Piekne, też robie nie ma bata.
>
> Anet
>
to moze sfotografujemy nasze wyroby i umiescimy na np. fotosik.pl dla
porownania...
kiedys ktos tu rzucil pomysl aby uzytkownicy grupy umieszczali zdjecia
swoich wyrobow ale chyba bez echa pozostalo...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-01 17:38:40
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Marsjasz napisał(a):
> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>
> Krówki z białej czekolady
>
> 30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
> czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
>
> W rondlu doprowadzamy do wrzenia masło i mleko. Zmniejszamy ogień i
> gotujemy przez 3 minuty. Trzeba cały czas mieszać, bo mleko może
> przywierać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy
> tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy orzechy pistacjowe. Masę
> wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej lekko natłuszczoną folią
> aluminiową. Najlepiej użyć formy do keksu. Masa powinna mieć po wylaniu
> około 2 cm grubości, więc nie zajmie całej formy. Brzeg folii wystarczy
> zawinąć ku górze, aby czekoladowa masa nie rozpłynęła się na całą
> foremkę. Wierzch masy wygładzamy nożem. Po schłodzeniu tniemy
> stwardniały blok na równe krówki.
jakies 15 minut roboty + czas ostygniecia...
jak dla mnie strasznie slodkie...
mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
pozdrawiam
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-01 19:58:34
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Marsjasz wrote:
>>
>> Krówki z białej czekolady
>>
>> 30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
>> czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
>>
> jakies 15 minut roboty + czas ostygniecia...
> jak dla mnie strasznie slodkie...
> mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
A moze zamiast słodzonego mleka dać nie słodzona i cukier wedle
upodobania. Tylko czy konsystencja taka sama wyjdzie?
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-02 10:54:04
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...> jak dla mnie strasznie slodkie...
> mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
> pozdrawiam
> Marsjasz
A czym je posypałeś? A co do słodkości to tak jest natura cukierków
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-02 11:03:31
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...batory napisał(a):
>> jak dla mnie strasznie slodkie...
>> mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
>> pozdrawiam
>> Marsjasz
> A czym je posypałeś? A co do słodkości to tak jest natura cukierków
> Pozdrawiam - Agnieszka
>
>
odrobina szafranu dla urody...
pozdrawiam
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-02 11:29:18
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...Marsjasz napisał(a):
> jak dla mnie strasznie slodkie...
> mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
Wyglądają bardzo apetycznie.
Czy to faktycznie smakuje jak krówka?
Pozdrawiam
Maggie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |