Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: krowki z bialej czekolady...
Date: Thu, 01 Mar 2007 18:38:40 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 25
Message-ID: <es732u$gtu$1@inews.gazeta.pl>
References: <es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cqe211.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1172770718 17342 83.31.236.211 (1 Mar 2007 17:38:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Mar 2007 17:38:38 +0000 (UTC)
X-User: marsjasz74
In-Reply-To: <es60qn$j4d$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292168
Ukryj nagłówki
Marsjasz napisał(a):
> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>
> Krówki z białej czekolady
>
> 30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
> czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
>
> W rondlu doprowadzamy do wrzenia masło i mleko. Zmniejszamy ogień i
> gotujemy przez 3 minuty. Trzeba cały czas mieszać, bo mleko może
> przywierać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy
> tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy orzechy pistacjowe. Masę
> wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej lekko natłuszczoną folią
> aluminiową. Najlepiej użyć formy do keksu. Masa powinna mieć po wylaniu
> około 2 cm grubości, więc nie zajmie całej formy. Brzeg folii wystarczy
> zawinąć ku górze, aby czekoladowa masa nie rozpłynęła się na całą
> foremkę. Wierzch masy wygładzamy nożem. Po schłodzeniu tniemy
> stwardniały blok na równe krówki.
jakies 15 minut roboty + czas ostygniecia...
jak dla mnie strasznie slodkie...
mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
pozdrawiam
Marsjasz
|