Data: 2007-03-01 17:38:40
Temat: Re: krowki z bialej czekolady...
Od: Marsjasz <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marsjasz napisał(a):
> w ostatnim dodatku kulinarnym GW znalazlem taki przepis...
> czy ktos juz go wyprobowal czy bede pierwszy?
>
> Krówki z białej czekolady
>
> 30 g masła, 125 ml słodzonego skondensowanego mleka, 300 g białej
> czekolady, 80 g solonych orzeszków pistacjowych
>
> W rondlu doprowadzamy do wrzenia masło i mleko. Zmniejszamy ogień i
> gotujemy przez 3 minuty. Trzeba cały czas mieszać, bo mleko może
> przywierać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy
> tak długo, aż masa stanie się gładka. Dodajemy orzechy pistacjowe. Masę
> wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej lekko natłuszczoną folią
> aluminiową. Najlepiej użyć formy do keksu. Masa powinna mieć po wylaniu
> około 2 cm grubości, więc nie zajmie całej formy. Brzeg folii wystarczy
> zawinąć ku górze, aby czekoladowa masa nie rozpłynęła się na całą
> foremkę. Wierzch masy wygładzamy nożem. Po schłodzeniu tniemy
> stwardniały blok na równe krówki.
jakies 15 minut roboty + czas ostygniecia...
jak dla mnie strasznie slodkie...
mozna zjesc gora dwie trzy na jeden raz...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59b4d2d8c73375da
.html
pozdrawiam
Marsjasz
|