Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia logika sernika, czyli o istocie bytu

Grupy

Szukaj w grupach

 

logika sernika, czyli o istocie bytu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-13 12:56:09

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


> Masz racje. Pewnie mi - na jakims poswiadomym poziomie kucharskiego
> instynktu - nie o jakies obiektywne finanse chodzi, ale o zwykla
> psychologie matematyczną: 10 jajek kosztuje wiecej niz 4, mimo ze nadal
> kosztuje niewiele ;-). A z tych szesciu jajek, co by mi zostaly, to
> wiesz , ile mozna zrobic? :-)))
>
> Serdecznie pozdrawiam,
> eM
>
Szczerz mówiąc ja też oceniam cenę ciasta na podstawie ilości jajek. Jak
jest ich dużo to wydaje mi się,że ciasto jakieś drogie.

Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-13 12:58:54

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"eM eL" napisał(a):

(...)
> Jesli tak, to moze Cie natchnie cus takiego. Nie ukrywam, ze dobre i
> proste :-)))
(...)

4 jajka - i (!) lyzka rumu - sprzedane!
Jeszcze tylko mam proste pytanie nowicjuszki o rozmiar blaszki.

Serdecznie pozdrawiam,
eM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 13:09:53

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Małgorzatka+" napisala:

> Jednakże gdybyś jednak się zdecydowała na te 6 jaj (choc IMHO jak
> dasz 4 to nie powinno być tragedii) to podeślę sprawdzony przepis na
> prosty i smaczny sernik z serii - zmieszac wszystko i do pieca ;-)

No i jeszcze pytasz? Dawaj tu na grupe ku dobru publicznemu, a jak mi
dwa dodatkowe jajka zostana, bo goscie zaproszeni na jajecznice nie
dopisza, to zrobnie Twoj sernik na 6 jaj bez zmruzenia oka ;-)


> Tylko nie mam pojecia czy on bedzie "wiedeński", ale jest bez spodu,
> z rodzynkami i można go potraktować polewą, więc spełnia Twoje
> kryteria :-)

Kiedy wlasnie mnie o bol glowy przyprawia ta kwestia polewy, spodu i
rodzynek, bo wiedenski nie jest z Wiednia, znaczy nie ma jak trafic i
zapytac u autorytatywnych zrodel. Spod, rodzynki i polewa raz w
przepisach stoja, a drugi raz nie - brak wyraznych rozporządzeń i
przepisow wykonawczych mnie po prostu wykancza ;-).

Pozdrawiam,
eM, ze lzami w oczach ;-)










› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 13:27:52

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "Małgorzatka+" <nick(bez+)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "eM" napisał
>
> No i jeszcze pytasz? Dawaj tu na grupe ku dobru publicznemu [ciach]

A proszę bardzo, sporo już tych przepisów zyskałaś, ale może i ten się
przyda ;-)

Sernik pieczony "Toska"
500 g twarogu
500 g serka homogenizowanego typu "Toska"
6 nieszczęsnych jaj :-)
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub 3 łyżki grysiku
1/2 kostki masła
rodzynki (namoczone w rumie)

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę (ja to robię w takim
naczyniu z nożami, ale pewnie zwykły mikser będzie ok). Rodzynki obtoczyć w
mące i wmieszać do ciasta. Wylać do okrągłej formy i piec ok. 60 minut w
temp. 180 stopni.
I już. Proste nie? Możesz oczywiście pokombinować coś z polewą, ale ja nie
czułam takiej potrzeby ;-)
Pozdrawiam serdecznie,
--
Małgorzatka
A żeby nie było - przepis pochodzi z książki "Nowoczesne gotowanie.
Thermomix"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 13:39:44

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Małgorzatka+" uczynnie przepis na grupe rzuca:

> A proszę bardzo, sporo już tych przepisów zyskałaś, ale może i ten
> się przyda ;-)
>
> Sernik pieczony "Toska"
(...)

Ach, dziekuje! Ale - co to jest serek homogenizowany "Toska"? No bo ja
"nietutejsza". Najlepiej opisz mi konsystencje i czy bardzo jest
tlusty? Albo jeszcze lepiej, czym go zastapic, co jest globalnie
dostepne ;-)

> rodzynki (namoczone w rumie)

A ten rum to mnie normalnie przesladuje. Nie pierwszy to przepis na
sernik z rumem. Albo taka tradycja, albo sprawdzone i dobre, albo ktos
mnie tu bardzo dobrze zna :-)))


Pozdrawiam,
eM coraz bardziej zadowolona






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:05:26

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "Małgorzatka+" <nick(bez+)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "eM" <...@...c> napisała:

> Ale - co to jest serek homogenizowany "Toska"?

Hm. To ma być jakikolwiek serek homogenizowany. Taki jakie sa dostępne
smakowe (czekoladowe, truskawkowe, waniliowe itp.) w małych pojemnikach 150
g - to można też kupić w większych kubłach np. 500 g, ale naturalny
(bez-smakowy). Nie wiem czy Ci pomogłam, ale musisz szukać serka naturalnego
takiego w kubełku co to można by było go zjeść łyżeczką, bez pieczenia. I
taki prawdopodobnie będzie ok :-)
--
Małgorzatka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:20:38

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM <...@...c> napisał(a):

>
> "eM eL" napisał(a):
>> 4 jajka - i (!) lyzka rumu - sprzedane!
> Jeszcze tylko mam proste pytanie nowicjuszki o rozmiar blaszki.
>

Oczami duszy wyobraz sobie objetosc 350 g sera z rodzynkami, cukrem i
smietana a mniej wiecej wyjdzie Ci wielkosc blachy. Czesto uzywam okraglej
formy ze sprezynkami ca. 25 cm (10 cali) srednicy, ale mozesz uzywac innych
wymiarow w zaleznosci od Twojej filozofii dotyczacej grubosci sernika aby
byl sernikiem. Moja familja lubi cienki i okragly ale kwadratowy czy
prostokatny tez ma swoj urok...

Dodam jescze, ze potrzeba 1/4 lyzki startej skorki z cytryny bo nie
dopisalem jednostki miary.

Jesli zrobisz, daj znac jak wyjdze bo mnie jeszcze nie udalo sie skopac
tego przepisu mimo najlepszych checi :-)))
Tzn. raz mi "usiadl" ale to byl moj blad bo - za sugestja latorosli (!) -
dodalem bakalii (orzechow, i takich tam...)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 14:52:50

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"eM eL" przemowil tak, zebym zrozumiala:

> Oczami duszy wyobraz sobie objetosc 350 g
(...)
> ale mozesz uzywac innych wymiarow w zaleznosci od Twojej filozofii
> dotyczacej grubosci sernika aby byl sernikiem. Moja familja lubi
> cienki i okragly ale kwadratowy czy prostokatny tez ma swoj urok...

Aleś chlopie mi podpasowal! Tak to ja rozumiem! :-)))))

> Czesto uzywam okraglej formy ze sprezynkami ca. 25 cm (10 cali)
> srednicy

Mam, mam - to jedno mam na pewno :-). Sernik okrągly jest bardziej
wiedenski, nie? Bo okrągly trąci myszką i pasuje go galicyjskich
haftowanych obrusow ... tak myslę, proszę mnie od razu nie wlóczyc na
pohybel i nie wieszac na koronkowej nitce ;-)

> Dodam jescze, ze potrzeba 1/4 lyzki startej skorki z cytryny bo nie
> dopisalem jednostki miary.

No i nie podales miar przy nadobowiązkowym wykonczeniu, w skutek czego
dojdzie do kolejnej kuchennej tragedii ;-). Nie szukam zaczepki, tylko
szykuje sobie argumenty na przyszlosc, podstawową linię obrony przed
prokuratorem ;-) w sprawie: eM kontra eM eL

> Jesli zrobisz, daj znac jak wyjdze bo mnie jeszcze nie udalo sie
> skopac tego przepisu mimo najlepszych checi :-)))

Zrobię, co mogę. Ręczę ;-).

Serdecznie pozdrawiam,
eM









› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 15:56:29

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM <...@...c> napisał(a):

>
> Sernik okrągly jest bardziej
> wiedenski, nie? Bo okrągly trąci myszką i pasuje go galicyjskich
> haftowanych obrusow ... tak myslę, proszę mnie od razu nie wlóczyc na
> pohybel i nie wieszac na koronkowej nitce ;-)
>

Roznie to w Golicji i Glodomorii bywalo, ale pewnie "serniczek wiedenski"
byl przewaznie "okraglutki" :-)))

>
> No i nie podales miar przy nadobowiązkowym wykonczeniu, w skutek czego
> dojdzie do kolejnej kuchennej tragedii ;-). Nie szukam zaczepki, tylko
> szykuje sobie argumenty na przyszlosc, podstawową linię obrony przed
> prokuratorem ;-) w sprawie: eM kontra eM eL
>

No, przecie mowie, ze nadobowiazkowe czyli quodlibet...
Latorosle moje patriotyczne zrobily niedawno flage amerykanska (czarne
jagody, poziomki, troche lukru i bialego barwnika spozywczego,
plus "sparkles" coby sie swiecilo :-)))
Ale lepiej chyba dekorowac nieco bardziej wstrzemiezliwie... Maliny sa dobre
z takze jerzyny (to cholerstwo to przez "er-zet" czy "zet z kropka"..?)

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-13 16:16:31

Temat: Re: logika sernika, czyli o istocie bytu
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"eM eL" przecie mowi:

> Ale lepiej chyba dekorowac nieco bardziej wstrzemiezliwie... Maliny
> sa dobre z takze jerzyny (to cholerstwo to przez "er-zet" czy "zet z
> kropka"..?)

Qrka, aleś uparty - miar-ś dalej nie podal ;-))


jarzyna ż IV, CMs. ~nie; lm D. ~yn
1. <część jadalna rośliny warzywnej; roślina warzywna, warzywo>
Grzędy jarzyn.
Uprawiać jarzyny.
2. <potrawa przyrządzona z tych roślin (gotowanych, duszonych), zwykle
jako dodatek do mięsa>
Buraczki, marchew na jarzynę.


jeżyna ż IV, CMs. ~nie; lm D. ~yn
1. <Rubus, krzew z rodziny różowatych o pędach okrytych kolcami,
owocach jadalnych czarnych lub ciemnoczerwonych; występuje w wielu
gatunkach na brzegach lasów, przy drogach i na porębach>
Kolczaste jeżyny.
Krzaki jeżyn.
Jeżyna fałdowana, ostrężyna
2. <owoc tego krzewu>
Dojrzałe jeżyny.
Dżem z jeżyn.

Jak tu http://slowniki.pwn.pl/zasady/629454_1.html jestem, to wiem
wszystko. Ksiażka kucharska, bez ani jednego przepisu ;-)

Pozdrawiam,
eM filolog (a po krótkim, acz forsownym namyśle: filolożka)






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makaron na spagetti
Weekend
Ryby
Może NTG, ale na pewno związane z kuchnią :-)
Czy kupujecie w W-wie bez strachy mięsko na tatara

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »